Arhive zilnice: iulie 31, 2012

Articolul de seara: poze mai vechi cu doua frumuseti bastinase

Standard

Un pic de frumusete dupa vagoanele de mizerie din zilele trecute.

 

Poze IAR 330

 

Si acum simbolul Aviatiei Militare Romanesti, cel mai romanesc avion rusesc…MIG-21 Lancer, poze cu adevarat deosebite!

 

 

Sursa: militaryphotos

 

Ponta-Antonescu versus Basescu?! Oare numai atat?

Standard

In acest razboi politic total, desfasurat cu toate armele pe masa, desi miza este clara, nu sunt foarte clari actori reali, din spatele scenei, ba poate nici miza nu este la vedere.

Desi poate parea doar o alta epopee a bataii pe ciolan, tipic damboviteana si deci cu nimic iesita din comun, la o privire mai atenta lucrurile sunt foarte nuantate, de la rosul Federatiei Ruse, la albastrul americano-UE. Haideti sa fim seriosi, demersurile USL au fost la limita legii, insa nu se poate vorbi de o incalcare flagranta si grosolana a Constitutiei. La fel si suspendarea presedintelui, nu a avut la baza o incalcare clara a legii fundamentale.

Mergand pe principiul ”ce legea nu interzice, de fapt permite”, actuala putere a avut ca mare pacat, viteza cu care s-a miscat. Pana aici nimic neobisnuit. Oricat de antipatica mi-ar fi noua majoritate, nu pot sa nu remarc ca prea multe probleme juridice nu a ridicat. Bineinteles scandalul cu plagiatul, cu demisia, etc, nu fac obiectul acestui articol, fiind doar probleme morale.

Acum, daca stam starmb si ne uitam drept, putem remarca o reactie extrem de violenta a Occidentului, in intregul sau, fata de suspendarea lui Basescu. Intreaga Uniune a reactionat cu mult mai dur decat s-ar fi impus, ca urmare a actiunilor USL. Amenintarile si scrasnetul din dinti al UE, au fost cred eu la cel mai inalt nivel, de la infiintarea acestei structuri, iar  motivele nu sunt chiar asa de clare sau evidente.

Cvorumul la referendum este o chestie facultativa, in sensul ca Comisia de la Venetia a hotarat cu nu exista nici un impediment legal pentru ca cvorumul de acceptare sa fie sub 50%+1, iar restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale, in sensul ca aceasta nu se mai poate pronunta pe regulamentul intern al celor doua camere, este  iar o problema minora, si asta deoarece CCR are de foarte putin timp acesta atributie, de prin 2011, asadar ce mare modificare a facut USL-ul?!

Cu toate acestea reactia UE a fost pur si simplu nimicitoare! In acelasi timp,  SUA a stat linistita cu capul la cutie, sprijinind insa demersurile Uniunii dar neimplicandu-se direct.

La randul sau Rusia a intrat in joc, timid cei drept, adica timid pe fata, de parte USL si asta datorita faptului ca rusii stiu foarte bine ca orice declaratie de sprijin, ar fi avut efecte exact contratre.

Asadar razboiul de la Bucuresti este doar intre PDL si USL?! Oare nu sunt si influente externe?! Sa nu uitam ca prima declaratie facuta de noul ministru de externe al guvernului Ponta, Andrei Marga, a fost una halucinanta: dansul declara nici mai mult, nici mai putin, decat admiratie pentru Valdimir Putin si speranta ca Rusia si Romania vor gasi o cale de a reincalzi relatiile lor, pe nedrept stricate de Basescu. Iar Basescu, stie toata lumea, este un fervent anti-rus, poate unul dintre cei mai duri liderii ai NATO si UE pe problema Rusiei, asta si prin prisma Republicii Moldova.

Nu trebuie uitate desele razboaie ale declaratiilor, intre Moscova si Bucuresti, pe diverse teme: de la Marea Neagra lac rusesc si pana la interventiile in forta ale Moscovei, care declara ca serviciile secrete romanesti l-au dat jos pe Vorornin si au ajutat la istalarea la Primaria Chisinaului a unui pro-unionist, in persoana lui Chirtoaca.

Practic relatiile dintre Basescu si Putin sunt proaste, iar declaratiile lui Marga, cuplate cu vizita lui Geoana la Moscova in perioada campaniei electorale, arata ca USL este vazut de catre rusii ca un partener preferabil, daca nu chiar ca un vector de proiectie a influentei in regiune.

Serbia este deja in barca Rusiei, Bulgaria la fel, iar Ungaria tocmai ce a dat in cap proiectului Nabucco, iar Gazprom-ul este actionar la compania lor nationala Mol. Practic doar Romania rezista in aceasta zone si rezista chiar foarte bine, din punctul Moscovei de vedere.

Aici insa se lovesc de SUA, care nu vor cu nici un chip ca Romania sa-si reincalzeasca relatiile cu Rusia. Sa nu uitam ca interesele americane la noi sunt mult mai mari decat suntem noi lasati sa credem: bazele militare americane, foarte importante in contextul problemelor din Orientul Apropiat, Scutul de la Deveselu si nu in ultimul rand rezervele de hidrocarburi descoperite recent in M. Neagra si gazul de sist. La aceste lucruri mai trebuie adaugat si Portul Contanta, un foarte important nod de transport strategic, poate cel mai important de la Marea Neagra si asezarea Romaniei in zona.

De asemenea Bucurestiul este cam singurul aliat neconditionat al americanilor la Marea Neagra, iar daca adaugam si relatiile privilegiate pe care Bucurestiul le are cu Israelul, ne putem face doar o idee a importantei optiunii pro-atlantice a Romaniei.

Pe de alta parte si Moscova ar avea nevoie de Romania, cam din aceleasi motive, plus ca in cazul Rusiei ar mai fi si altele. Republica Moldova, Ucraina si relatiile Romaniei cu Georgia si Azerbaidjeanul nu sunt nici ele pe placul Moscovei, nemiavorbind aici de proiectul AGRI sau de mini-Nabucco. O pozitie mai blanda a Romaniei in raport cu Federatia Rusa ar fi un lucru foarte bine vazut de catre Putin.

Dar bineinteles ca toate sunt doar supozitii. Cert este ca cursul leu/euro a a avut ieri, dupa aflarea faptului ca Basescu ramane presedinte, o revenire spectaculoasa, revenire care nu poate fi pusa pe seama BNR, ci mai degraba a unei interventii externe, in sensul de oprire a atcului pe leu si chiar sprijinirea lui, iar astazi delegatia FMI si a UE vin la Bucuresti.

Practic finantatorii Romaniei vin, cel mai probabil, sa-i mai explice odata lui Ponta, ca in caz ca nu se face baiat cuminte, fondurile externe se pot opri instantaneu. Urmariti cu atentie declaratiile oficialilor FMI si UE, pentru ca nu cred ca vor fi prea amabile, ci dimpotriva, vor admonesta actualul guvern.

Ceea ce vreu sa aduc aici in discutie, este faptul ca acest conflict de la Bucuresti nu mi se pare un razboi intern, ci dimpotriva unul extern, in care actorii principali, isi imping fiecare in fata papusile, si le pun in gura discursuri si ideei.

Conflictul poilitic de la Bucuresti pare a fi doar o rafuiala din sfere mult mai inalte, pe mize mari, geostrategice, pentru ca altfel nu-mi pot explica reactia nemaivazut de dura a UE, cuplata cu neimplicarea prea tare a Rusiei si SUA.

Si ca un adaos, Vocea Rusiei, a scris ieri  ca Romania este condusa de la …Budapesta, referire la declaratile lui Victor Orban de sustinere a lui Basescu si de asemenea la sprijinul foarte important pe care comunitatea maghiara l-a acordat presedintelui, prin neprezentarea la vot.

De la inceputul acestui conflict este doar a doua declaratie a Rusiei pe aceasta problema si cum Basescu ramane presedinte, s-ar putea ca apele sa se involbureze si mai mult. Hotarator pentru continuarea crizei mi se pare vizita delegatilor FMI, Bancii Mondiale si UE inceputa astazi la Bucuresti. Practic guvernul Ponta va sta fata in fata cu “inamicul”, dar in acelsi timp si fata in fata cu creditorii Romaniei. Va puteti inchipui ce ar insemna pentru noi anuntul ca finantarea externa va fi stopata?! In aceasta conjunctura tulbure, conflictul se poate acutiza, sau dimpotriva s-ar putea estompa, in  functie de ordinele primite de fiecare parte, de la stapanii lor, sau de intelegerile dintre cei mari.

Din pacate Romania, dupa 22 de ani de capitalism, este prea slaba economic si militar pentru a conta si astfel suntem doar o minge de tenis, intre paletele mai mariilor lumii. In aceste momente iese la iveala slabiciunea noastra, slabiciune pe care noi, pe acest blog, am incercat s-o amelioram prin proiectele militaro-economice propuse.

Din pacate din nou suntem slabi, din nou suntem prinsi nepregatiti in mijlocul unui razboi mondial, e drept dus cu alte arme, decat ultimele doua.

 

Iar aici avem o mostra de politica interna a Rusiei, unde libertatea de exprimare si respectul legii depinde doar de Tar.

„In razboi cu toata lumea!”

 

GeorgeGMT

Orientul Mijlociu – Securitate, dezastru, scenarii, strategii si viitor II

Standard

 

Un regim disperat ce poseda arme chimice este considerat o amenintare. Siria are cel mai mare arsenal chimic din Orientul Mijlociu.

Liderii occidentali se tem de un eventual atac dictat de Bshar al-Assad, sau ca acesta ar putea sa piard armele in favoarea organizatiilor teroriste.

Israelul a numit ziua in care se va intampla acest lucru ,,Doom Day War”. Expertii israelieni nu exclud un atac chimic asupra propiului stat ca urmare a acelei zile.

Saddam Hussein a dovedit capacitatile devastatore ale atacurilor cu arme chimice, atunci cand a ucis mii de kurzi in nordul Irakului. Arsenalul chimic detinut de Saddam este considerat o frantura comparativ cu ce poseda Siria. (De stiut ca armele chimice detinute de Saddam nu au fost furnizate de URSS, ci de Germania de Vest, Franta, Olanda si Marea Britanie).

Assad detine sute de tone de gaz otravitor, capabil sa ,,inghita” orase intregi.

Siria detine trei fabrici ce produc gaz otravitor ( VX, sarin, tabun, mustard gas), cantitatea detinuta si locurile unde ar putea fi depozitata nu sunt cunoscute.

Gazul VX a fost introdus in rachete si proiectile. Multe dintre aceste arme se aflta in orase precum Homs si Aleppo, zone in care violentele s-au intensificat.

Al-Qaida deja desfasoara operatiuni in Siria, si acest lucru nu prezint o amenintare doar pentru Israel. Washington-ul a organizat un exercitiu in Iordania, la care au participat 12.000 de trupe din fortele speciale apartinand a 18 state.  Scopul acestui exercitu a fost simularea unor misiuni de detectare si capturare a armelor chimice in cazul producerii scenarului Doom Day War.

Expertii de la Pentagon sustin ca este nevoie de 17.000 de soldati pentru a securiza arsenalul chimic sirian.

 

Ministrul de externe sirian, Jihad Makdissi, a declarat: ,, Toate stocurile de armament chimic detinute de Republica Arabă Siriană sunt monitorizate si pazite de armata siriana. Aceste arme sunt destinate folosirii numai si strict impotriva unei agresiuni externe asupra Republici Arabe Siriane”

Comform serviciilor secrete rusesti, Siria a fabricat si bombe cu VX ce au fost adaptate la avioanele de lupta, (MiG 23 cel mai probabil).

Oficialii israelieni afirma ca nu se simt amenintati deoarece aceste arme nu sunt indreptate impotriva lor, dar daca ajung in mainile Hezbollah atunci apare un motiv de razboi.

 

Sursa: Euronews

 

 

Arabia Saudita isi cumpara capacitati nucleare

 

Arabia Saudita ia in calcul infruntarea unui Iran inarmat nuclear. Din acest motiv a cumparat din Beijing Dong-Feng 21 (denumita de NATO ca CSS-5).

Oficialii sauditi nu au specificat de unde se aprovizioneaza cu focoase nucleare.

Expertii au prezentat rapoarte ce rezulta ca Pakistanul aprovizioneaza Arabia cu materiale radioactive.

Trupele saudite din nordul tarii sunt in alerta maxima din cauza incidentelor siriene.

Este deja cunoscut faptul ca intre SUA si Arabia Saudita exista o legatura stransa, cei din urma asigurand suport pentru US Navy fortele dislocate in regiune.

SUA incerca sa isi apere importurile de petrol din zona Golfului Persic, asigurand stramtoarea Hormuz, insa Iranul nu se lasa intimidat si a organizat exercitii simuland atacuri asupra bazelor aeriene in operatiunea de doua zile numita ,,Marele profet”.

 

 

Iranul ameninta TOATE bazele SUA din Orientul Mijlociu

 

Israel ameninta cu distrugerea facilitatilor nucleare iraniene, la randul sau Iranul ameninta si el cu atacuri balistice pe intreaga suprafata a Orientului Mijlociu. Stalele tinta sunt Bahrain, Kuweit, Qatar si Emiratele Arabe Unite. Aceste tari gazduiesc zeci de mii de trupe americane.

Amir Ali Hajizadeh sustine ca si Israelul se afla in raza de actiune a rachetelor iraniene.

In cadrul exercitiului ,, Marele profet 7″ Iran a testat cu succes un atac impotriva statului evreu.

Expertii NATO nu reusesc sa aproximeze numarul rachetelor balistice detinute de Republica Islamica, desi au amplasat scuturi antiracheta in regiune, Pentagonul este foarte precaut.

Jocul de sah continua, dupa ce statele occdidentale au impusa sanctiuni asupra exportului de petrol iranian, Teheranul amenita cu blocarea stramtorii Hormuz, un circuit vital pentru intreaga lume.

 

Citeste si:

Aplicatiile militare iraniane reprezinta un mesaj pentru intreaga lume!

SUA grabeste instalarea trupelor in Golf

Capacitatea militara a Iranului (IV)

Trupele americane exerseaza invazia Iranului cu aliatii arabi

F-22 Raptor! Vrajitoarea cea urata si pentru pilotii iranienii si pentru proprii sai piloti

ARMELE BACTERIOLOGICE SI CHIMICE –un rau deloc necesar! Partea I

Iran si Israel: Compararea masinilor militare

Poze frumoase de la Varu’ Sam

 

 

 Nero Flash

Rusia se uita dupa baze navale

Standard

Vizate ar fi Cuba, Vietnamul si Insulele Seychelles, a spus Seful de Stat Major al Flotei Ruse, vineri.

It is true, we are working on the deployment of Russian naval bases outside Russian territory,” a  declarat Vice Amiral Viktor Chirkov agentiei  RIA Novosti, si a continuat: “Within this work we are discussing the possibility of creating material and technical supply centres on the territory of Cuba, Seychelles and Vietna.”

Pe vreame cincinalului si sovietelor, Flota  avea baze externe in Tartus, Siria si Cam Ranh, Vietnam, insa in 2002 Rusia a parasit baza sa din Vietnam, baza infiintata in 1979. Tartus pe de alta parte, a fost data in folosinta ceva mai devreme, in 1971, ca baza de aprovizionare si reparatii pentru navele ruse din Mediterana, si a ramas in acest moment singura baza a flotei ruse din afara granitelor nationale.

Dar se pare ca se si o baza navala in Djibouti s-ar afla in vederile flotei ruse pentru viitor.

 

Sursa: defensenews

 

GeorgeGMT

De ce sufera soldatii americani in Afganistan si Irak

Standard

Pierderile Aliatiilor, in cele doua conflicte din Golf si in razboiul din Afganistan, au fost relativ serioase si oricum au creat mari probleme acasa, unde marea majoritate a celor a caror rude au avut de suferit pe fronturi, se intreba si acum, pentru ce motiv real au trimis puterile occidentale soldati in tarile arabe. Adica ce ne pasa nou de cum se omoara aia intre ei?! Trecand peste contextul economico-politic, care a stat la baza conflictelor, acum, dupa ceva ani de la inceputul lor, pierderile suferite, in oameni mai ales, morti sau raniti, sunt vizibile si din punctul de vedere al celor care, desi nu au fost raniti in conflicte, au avut totusi foarte mult de suferit.

Astfel statistica arata ca personalul medical militar detasat in TO se ocupa, in ceea mai mare parte a timpului, de probleme medicale care nu au legatura directa cu razboiul, asa numitele rani non- combat.

Numim aici accidentele, bolile contractate acolo, stressul post-traumatic. Peste 80% din tratamentul medical la fata locului, sau cel continuat dupa intoarcerea militarilor acasa, este destinat unor astfel de probleme. De asemenea si evacuarile medicale, din zonele de conflict, catre facilitatile medicale de linia a II-a, sunt in marea lor majoritate datorate unor astfel de factori. Doar 19% din evacuarile medicale au legatura cu ranile capatate in lupta.

Ca un singur exemplu, 10% din evacuarile medicale ale soldatilor americani, au avut legatura cu probleme musculare acute, generate de faptul ca militari au fost nevoiti sa care greutati mult mai mari decat erau antrenati, in spate, mai ales in anumite zone. Astfel cu greutati cuprinse intre 50-100 kg. duse in rucsaci, unii militari au avut probleme serioase, necesitand evacuarea. Pentru a ne face o idee despre ce inseamna 100 kg duse in spate, va pot spune ca in execursile montane, pentru barbati, este recomandat ca acestia sa duc o greutate de maximum 35 kg.

De asemenea aproximativ 19% din totalul pierderilor de vietii omenesti in Afganistan si Irak, de partea americana(soldati) au fost generate de accidente si boli, nu de factori de lupta.  Aceeasi problema au intampinat-o si trupele britanice: aproximativ 20% din militari morti pe front nu au avut drept cauza a mortii lupta directa cu inamicul, ci accidente si boli.

Si trebui sa punem aceste lucruri in context, in sensul ca US Military este foarte grijulie cu soldatii sai, oferindu-le o pregatire si echipamente, dintre cele mai bune, au o logistica cu adevarat impresionanata. Practic tot ce se poate face se face, pentru siguranta proprilor  militari, si cu toate astea…

 

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

 

ISTORIA SUBMARINELOR RUSESTI (3)

Standard

In Marina Sovietica, submarinele din clasa HOLLAND au fost cunoscute ca AGS, clasa A, iar cel putin dintre cele care au supravietuit timpului, au fost modernizate substantial la sfarsitul anilor *30, fiind destinate patrularii in jurul coastelor. Cel putin doua au fost pierdute in WW II.

 AG 14-CLASA HOLLAND

Interesanta este si povestea submarinelor HOLLAND din Marea Neagra. Flotei de aici, i-au fost alocate sase unitati, a caror soarta n-a fost deloc roza: AG-21, capturat de germani, apoi de catre britanici, a ajuns la sovietici, care l-au rebotezat, A-5; AG-22, a ajuns in Flota Alba a lui Piotr Vranghel (general rus, ce a devenit comandantul ulterior Revolutiei, comandant al unei parti din Armata Alba, participand la razboiul civil) stationata in portul Bizerta/Libia. Dupa anul 1921 a fost scos din uz si probabil casat; AG-23, rebotezat A-1, a fost abandonat in iunie 1942, la Sevastopol; AG-24, a fost rebotezat, A-2; AG-25, rebotezat A-3, s-a scufundat in luna octombrie 1943; AG-26, a fost rebotezat, A-4.

Se pare ca ultimele submarine din clasa HOLLAND din dotarea Marinei Sovietice au iesit din uz, abia in anul 1950. Aceste submarine modernizate, aveau urmatoarele caracteristici: greutate –in imersiune, 440 tone/ la suprafata, 361 tone; lungime 45,80 m; latime 4,9 m; pescaj 3,81 m; propulsie –doua motoare Diesel de 480 CP/doua motoare electrice de 640 CP/doi arbori port-elice; viteza maxima -24 km/h, la suprafata/19,4 km/h, in imersiune; autonomie -3240 km, la suprafata cu o viteza medie de 13 km/h/maxim 46 km, in imersiune, la o viteza medie de 5,6 km/h (29 km autonomie, in imersiune, la viteza maxima de 19,4 km/h); se putea scufunda la o adancime de cel putin 50 m; echipaj 30 de marinari; era armat cu opt torpile de calibrul 457 mm, si un tun de calibrul 47 mm.

Marina Imperiala Rusa, este creditata ca aflandu-se printre primele ce a utilizat masiv minele marine, incepand cu Razboiul Crimeei (peste 1800 de mine au fost amplasate in Marea Baltica, pentru a preveni apropierea navelor britanice de Kronstadt). Chiar si in timpul razboiului ruso-turc, din anii 1877-1878, Marina Imperiala Rusa a folosit un numar mare de mine, cel putin 1200, pe care le-au amplasat pe Dunare in vederea protejarii porturilor, reusind sa scufunde cel putin o nava turceasca. Printre primele mine s-a numarat, mina HERTZ, realizata probabil in anul 1876. La fel si in timpul razboiului ruso-japonez, cand un numar de 4275 de mine, au reusit sa scufunde, ori sa avarieze nave din flota japoneza: doua crucisatoare, cinci vedete, sase distrugatoare si o nava auxiliara.Aceasta mina a aparut in dotarea navelor imperiale, incepand cu anul 1898. Dupa anul 1939, minele erau numerotate cu o litera cod, dupa cum urmeaza: KB-Mina Korabelnaya (pentru navele de suprafata); PL –Podvodnaya Lodka (pentru cele de pe submarine). Primele mine rusesti, foloseau fuzee de contact cu focos electric, insa pana in anul 1908 acestea au fost inlocuite cu fuzee cu percutie mecanica, amorsata. Din 1939 au inceput sa fie realizate primele mine magnetice, ce au devenit operationale abia in 1942, precum cele din seria, AMD.

Initial, primele mine rusesti foloseau praf de pusca normal, ce nu prezenta siguranta in conditii de umiditate, dar acesta a fost inlocuit din anul 1908, cu exploziv (TNT).

In WW I, numai in Marea Baltica, in cadrul campurilor de mine, Marina Imperiala Rusa avea cel putin 38900 de mine, ofensive si defensive, ce ar reusit sa scufunde 48 de nave germane diverse, avariind inca 21. Si in WW II, Marina Sovietica a amplasat un numar mare de mine, dupa unele surse, peste 40000 de bucati, care sunt creditate cu distrugerea a cel putin 200 de nave de diferite categorii, inclusiv sovietice –cazute in propria capcana. O parte dintre submarine erau purtatoare de mine.

Akula 1908
Submarinul AKULA (Rechinul), a fost comandat in anul 1906, la Santierul Naval din Sankt Petersburg, la Marea Baltica, devenind operational in 1907/1908. Acest submarin a avut o soarta tragica, el lovind o mina, scufundandu-se in data de 28 septembrie 1915, cu tot cu echipaj. Acest submarin a fost proiectat de catre Ivan Bubnov si echipa sa, avand caracteristicile submarinelor MINOGA si KASATKA, dar cu performante superioare acestora. Initial, proiectantul intentiona ca motoarele submarinului sa fie pe benzina, dar in final solutia aleasa a fost cea a motoarelor Diesel, mult mai sigure si fiabile in exploatare. Submarinul era construit dintr-un singur corp cilindric, sudurile si niturile se gaseau doar acolo unde erau necesare, ceea ce crestea rezistenta corpului acestei nave la presiunea apei. Acest submarin, ce dispunea de 3 motoare Diesel, si un motor electric, ce antrenau 3 arbori port-elice, a fost primul capabil de croaziere lungi, din inventarul Marinei Imperiale Ruse.

Totodata, in anul 1912, AKULA a fost primul submarin rusesc care a tras o salva de cinci torpile, servind in cadrul Flotei Baltice, unde a participat la 16 misiuni de patrulare. In cadrul unei astfel de misiuni, submarinul a ratat scufundarea navei de patrulare costiera germane, BEOWULF, aflata sub comanda Fregattenkapitan Ebert. In cursul unei astfel de misiuni, submarinul a lovit o mina, scufundandu-se in apropiere de Ventspils (in Marea Baltica, acum apartinand Lituaniei).
Submarinul avea urmatoarele caracteristici: greutate -380 tone, la suprafata/475 tone, in imersiune; lungime 56 m; latime 3,7 m; pescaj 3,4 m; 3 motoare Diesel de 1900 CP/un motor electric de 300 CP; viteza maxima -19,6 km/h, la suprafata/ 9 km/h, in imersiune; autonomie -3500 km, la suprafata/70 km, in imersiune; echipaj 34 de marinari; armat -4 tuburi lanstorpile de calibrul 457 mm, si probabil, 4 mine.
Submarinul AKULA din 1908, are un demn urmas, dupa 80 de ani, care-i poarta numele. Numit Proiect 971 Schhuka-B, „Rechinul” de astazi, a aparut in dotarea Marinei Sovietice incepand cu anul 1986. Desi Marina dorea 21 de unitati, au fost realizate doar 15, in patru variante (dupa unele surse, dar in nomenclatorul NATO nu exista nicio referire la AKULA IV. Posibil sa fie vorba de dezinformare sau etape de modernizare, dar cert este ca dispune de trei variante), dintre care operative mai sunt 10 (9, in cadrul Marinei Ruse, si unul inchiriat Indiei-INS Chakra. Posiobil ca doua dintre acestea sa fie varianta I, modernizate la standard II/III). Acesta, este un submarin de atac cu propulsie nucleara (SSN), avand coca dubla (asemanator submarinelor mamut din clasa, Typhoon), fiind inarmate cu: patru tuburi lans-torpila de calibrul 533 mm (cu o rezerva interna de 28 de torpile. Unele dintre acestea pot fi armate cu ogiva nucleara, dar poate lansa si torpile Skhval), patru tuburi lans-torpila de calibrul 650 mm (cu o rezerva interna de 12 torpile.

Akula

 

La variantele II/III, tuburile de calibrul 650 mm pot fi dotate cu un manson special, care permite si lansarea de torpile calibrul 533 mm), dar poate lansa si rachete de croaziera anti-nava, de tipul, SS-N-16 STALLION (aceasta a aparut in dotare in anul 1981, avand autonomia cuprinsa intre 50-120 km. Poate fi dotata cu ogiva exploziva de mare putere, dar si cu ogiva nucleara de mica putere, avand motor racheta cu combustibil solid). Submarinul are in dotare rachete AA, SA-N-5/8/10 IGLA-M (un singur lansator triplu, utilizat numai atunci cand se afla la suprafata. Rezerva probabila este de 18 rachete, dar tipul rachetelor difera in functie de varianta), precum si rachete de croaziera, SS-N-21 SAMPSON (o varianta a KH-55, ce poate fi armata cu ogiva nucleara de 200 KT, subsonica, avand autonomia cuprinsa intre 2500-3000 km, 1700 kg greutate, 51 cm diametru. Variantele II si unele dintre variantele III, ale AKULA, dispun de 28 de asemenea rachete. Unele dintre submarinele AKULA, varianta III, dispun de rachetele MOSKIT si GRANIT, pe care le vom descrie in cursul acestui articol). Submarinul este considerat a fi foarte silentios, greu de detectat, avand coca construita din otel cu semnatura magnetica scazuta, avand 110 m lungime, fiind impartit in opt compartimente total etanse. Submarinele din clasa AKULA, aveau misiunea de a distruge marile grupari navale americane, conduse de catre portavioane, avand echipamente moderne de evitare a detectiei si contramasuri eficiente.

Variantele mai noi de AKULA, dispun de un reactor nuclear cu apa sub presiune (reactorul este racit cu apa. Apa incetineste neutronii facilitand reactia in lant necesara dezvoltarii puterii de propulsie) VM-5/OK-650M, capabil sa genereze 190 MW, precum si de doua motoare Diesel de mare putere, ce pot fi utilizate in caz de urgenta, avand puterea de 750 CP fiecare. Submarinul dispune de o elice cu pas fix, ce dispune de sapte pale, foarte atent realizata, ce genereaza un zgomot extrem de scazut (rusii se pricep sa realizeze elice silentioase, lucru recunoscut de catre SUA si NATO), ce permite submarinului sa evolueze la suprafata cu viteza maxima de 33 noduri (aproximativ 70 km/h), iar in imersiune cu 10 noduri (aproximativ 20-22 km/h). Pentru situatii de urgenta, dispune si de doua elice auxiliare, propulsate de doua motoare capabile sa dezvolte 370 KW, si o viteza de 3-4 noduri (aproximativ 10 km/h). Desi, adancimea maxima de scufundare este secreta, variantele II/III se pot scufunda la cel putin 600 m, avand peste 70 membri in echipaj, si provizii pentru cel putin 100 de zile. AKULA III, are greutatea maxima de 8140 tone, la suprafata, si de 12770 de tone, in imersiune.

AKULA III, dispune de rachete anti-nava, GRANIT (P-700/SS-N-19,12 rachete: racheta de croaziera anti-nava; greutate 7 tone; diametrul 0,85 m; ogiva –exploziva, de mare putere, in greutate de 750 kg/termonucleara, cu putere de 500 KT; ghidaj inertial/radar-activ/satelit; viteza supersonica, 2,5 Mach; autonomie cuprinsa intre 550-650 km) si MOSKIT (P-270/SS-N-22 SUNBURN, 12 rachete: greutate 4500 kg; lungime 9,475 m; diametrul 0,8 m; ogiva –explozive, de 320 kg/termonucleara, de 120 KT; supersonica, MACH 3; ghidaj activ-radar, posibil si satelit; altitudinea de zbor este de 20 m; autonomie de 120 km), torpile MK-40 (rezerva probabila de 30 de unitati) si VA-111 SHKVAL (rezerva probabila de 10 unitati), precum si rachete AA, S-300/400 (probabil 4 tuburi lansatoare). Are un echipaj format din 100 de marinari; greutate la suprafata de 9120 tone/14000 tone, in imersiune; lungime 150 m; diametrul de 20 m; inaltime de 15 m; reactor cu apa sub presiune de 250 MW; o turbina cu abur de 60000 CP; doua motoare Diesel a cate 1000 CP, fiecare; viteza maxima la suprafata de 30 noduri/50 noduri in imersiune; autonomie 110 zile. Sunt surse care mentioneaza varianta IV
Nu se stie cu certitudine starea operativa a acestor submarine, dar foarte probabil ele se afla in serviciu restrans. Ele au fost modernizate, fiind echipate cu noi sisteme de comunicatii prin satelit, noi sisteme de salvare, noi contramasuri. Exista surse care mentioneaza variantaIV ale AKULA, dar nu se stie inca nimic sigur despre acestea. Va urma…

 

  WW

 

 
SURSE DATE SI POZE: WIKIPEDIA-ENCICLOPEDIA LIBERA; INTERNET.

www.battleships-cruisers.co.uk/russian_sub

              www.navweaps.com/…/WTRussian_Main.ht.

             warfare.ru/?catid=267&linkid=1728

            www.cityofart.net/bship/u_boat.html
www.submarinehistory.com/NOVAfour.htm –

            englishrussia.com/…/the-first-russiansubma

           http://www.battleships-cruisers.co.uk/russian_sub