Bashar al-Assad acuză Turcia şi un război al intereselor

Standard

Este ‘un război regional şi internaţional’, ‘un război al intereselor. Vor să distrugă ţara’, consideră liderul de la Damasc. ‘Ceea ce se întâmplă în Siria nu este o revoluţie, nici o primăvară. Este o conspiraţie’, spune el făcând aluzie la ‘primăvara arabă’ ce a condus la înlăturarea regimurilor autoritare din Tunisia, Egipt, Libia şi Yemen, transmite Agerpres.

 

Preşedintele sirian a desemnat Turcia ca fiind una dintre ţările responsabile pentru ‘vărsarea de sânge’, întrucât, în opinia sa, ‘sprijină rebeliunea’. El a respins totodată propunerea autorităţilor de la Ankara de a se crea zone tampon în interiorul Siriei pentru a proteja refugiaţii. ‘Progresăm, situaţia de pe teren este mai bună, dar încă nu am câştigat, mai avem nevoie de timp’, estimează al-Assad, avertizând că dacă trupele sale ar folosi ‘toată puterea de foc, ar putea distruge complet anumite zone, dar acest lucru este inacceptabil’.

 

De la începutul rebeliunii, în luna martie anul trecut, preşedintele sirian a acordat mai multe interviuri în care s-a declarat de fiecare dată determinat să ducă până la capăt lupta împotriva ‘teroriştilor’ sprijiniţi de ţări precum Arabia Saudită, Qatar sau Turcia.

 

Ziuaveche

 

Nota: Sincer sper ca Assad sa-i arunce in mare pe rebeli, cu toata rebeliunea lor cu tot. In acest moment trupele guvernamentale sunt in plina ofensiva, rebelii fiind in retragere.

Sprijinul indirect al Rusiei se simte si odata cu el si schimbarea politicii externe a Moscovei, venita cu re-inscaunarea lui Vladimir Putin. A spus ca lucrurile se vor schimba, iar Putin nu este Copy-paste al nostru…

 

6 răspunsuri »

  1. Turcia se joaca de-a „marea putere”.A incercat cu Israelul dar si-a dat seama ca sansele sunt minime.Acum continua cu Siria.Sper ca acest joc sa se intoarca impotriva Turciei in zona kurda si sa se „bucure” si ei de razboi civil sustinut din afara granitelor cu armament si logistica.Atunci va mai striga la fel de tare pentru dreptul la recunoastere,primavara si alte rahaturi de genul?In opinia mea frustrarea Turcie vine din faptul ca este tinuta la usa Europei cu posibilitatea de a intra …niciodata.Si aici mai joaca inca un joc murdar.”Nu ma primiti in Europa pe mine Turcia,desi jumatate sunt in Asia…nicio problema.Robinetul cu imigranti va ramane deschis.”Ma repet…sper sa se bucure si ei de o experienta insurectionala kurda.

  2. Turcia(sunita)vrea sa sparga blocul shiit(Iran,Irak,Siria).Aici e miza.O data cu retragerea americanilor din Irak,shiiti(aproape 70% din populatie) au preluat puterea,fiind fideli Iranului(aceeasi religie).Iar Assad este alawit(o secta shiita).Daca Assad rezista,se va forma Imperiul Persan(shiit) ,de la vestul Afganistanului pana la Marea Mediterana,lucru care provoaca fiori pe sira spinarii Arabiei Saudite si altor tari sunite.

    • spot on.wahhabitii (Arabia Saudita,Qatar) si cu pan-islamistii (Egipt,Turcia) incearca sa-i sparga pe ismaeliti (alawitii-sirieni si ismaelitii-iranieni,sunt doua secte foarte asemanatoare).

  3. Cine se bucură de posibila problemă turcească, dansează pe posibilul mormânt al nostru… a gândi e scump tare! Turcia e singurul aliat din zonă, băieți, bun sau rău – alții nu e. Da nu-i stres, munții noștri ne așteaptă, nu-i așa? Fuga e milenară… și ne tare place coliva.

  4. Am mai spus si ma repet, „rebelii” trebuie inarmati corespunzator sau Assad sa-si dea demisia si sa organizeze alegeri libere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s