Arhive zilnice: iulie 23, 2012

Armata din Afganistan: era talibana si prezent-viitor

Standard

Din 1996, in spatele Guvernului de la Kabul se aflau talibanii, ce conduceau tara dupa reguli islamiste. Aveau infintata si o politie religioasa ce avea grija de pedepsirea celor ce se abateau de la Coran.

Expertii din Occident sustin ca Osam bin Laden a parasit Afganistanul in 1989, pentru a se intoarce in Arabia Saudita (locul de origine) pentru o scurta perioada de timp, apoi s-a stabilit in Sudan (unit pe atunci).

In 1996, talibanii aveau controlul capitalei Kabul si stapaneau jumate din tara. Tot in acel an Osama decide sa revina in Afganistan. Pentru el talibanii erau ceva nou, iar stabilirea unei legaturi cu acestia nu era deloc usoara.

Rapoartele indica faptul ca la inceput Osama a sprijinit talibanii doar financiar, sponsorizandu-i cu 3 milioane de dolari, acestia au reusit sa captureze orasele Kunduz si Jalalabad in acelas an (1996).

Relatia dintre cele doua grupari (talibanii si al-Qaeda) s-a sudat si impreuna au dominat Afganistanul ce era considerat un stat pirat pana in 2001.

Dupa 2001 fortele coalitiei au inlaturat talibanii de la guvernare si au distrus al-Qaida din regiune, suferind numeroase pierderi. Printre victimeledin timpul insurgentei (2001-prezent), s-au numarat si civili sau militari romani.

Dupa caderea talibanilor, Afganistanul este considerat o colonie SUA in care se invartesc multi bani la nivel de resurse minerale, armament si opium.

Construirea unei armate nationale moderne, costituie un obiectiv major pentru Occident, pe langabunastarea  si prosperitatea populatiei. Va reamintesc ca s-au construit cateva termocentrale moderne, dar care sunt absolut inutile din cauza lipsei de infrastructura pentru transportul energiei electrice.

Revenid la armata, incepem cu AAF (Afghanistan Air force) are un personal de 5.000 si 100 de aeronave in prezent. Pana in 2016 NATO intentioneaza sa creasca personalul pana la 8.000 si numarul aeronavelor la 145.

Componenta AAF nu este formata numai din aeronave de productie NATO. Afganistan detinte 44 de elicoptere MI-17 (la care doreste sa mai adauge inca 12 aparate pana in 2016) si elicoptere de atac MI-35 (doar 9 operationale).

Americanii doresc sa mai aduca aparate de instruire, cum ar fi elicoptere MD 500 si avioane Cessna 182 si 208.

Pe hartie AAF arata in felul urmator, conform Wikipedia: C-27A  – 15 aparate; Cessna 208 – 12 aparate; L-39 –3; Cessna 182T – 6 aparate in 2011; MI-35 – 9; MI-17 – 44; MD 530F – 6 dintr-o comanda de 54 de aparate pe operioada de 4 ani.

Fortele terestre au un personal de 200.000 (in iunie 2012).

ANA (Armata Nationala Afgana) detine 7550 de Humvee M1151 si M1152 la care se mai adauga un contract de achizitie pentru inca 2526 de Humvee tip M1152A1.

Galerie foto cu alte sisteme de armament din arsenalul ANA:

MTU-72

BTM 3

M-46

Racheta MILAN

D-30

ZU-23 pe GAZ 66

M113

BM 21

Foarte important de stiut ca diviziile de tancuri ANA sunt instruite de o echipa romano-germana:

T-62M si T-62

Posibil ca instalatiile BM-27 si Luna M sa mai fie inca operationale.

Sursa Wiki si http://armyrecognition.com/forum/viewtopic.php?t=1037&postdays=0&postorder=asc&start=0

Insa rasturnarea talibanilor de la guvernare in 2001 nu a insemnat si distrugerea acestei organizatii. In prezent atacurile lor sunt feroce. Acestia dispun de armament usor, mitraliere si lansatoare de grenade PRG 7.

Razboiul continua intre armata din imaginile de mai, sus sprijinita de NATO si talibanii sprijiniti de diverse servicii secrete si traficantii de opium.

Tacticile talibanilor au evoluat infiorator de mult, acestia apeleaza la Google Earth si alte soft-uri ce permit accesul la imagini din satelit pentru a afla vulenrabilitatile bazelor SUA. In imaginile de mai jos vedem cum o baza NATO/SUA este spulberata de explozia unui camion ce transporta 10.000 kg material exploziv.

Nero Flash

AAM-4B: prima racheta aer-aer auto-ghidata cu radar AESA

Standard

Dupa ce au fost primii care au introdus in dotarea unui avion de lupta operational un radar de tip AESA, J/APG-1 instalat pe Mitsubishi F2, japonezii sint acum si primii care instaleaza un radar AESA miniaturizat pe o racheta aer-aer.

Mitsubishi AAM-4

AAM-4 a fost initial conceputa pentru a inlocui in dotare rachetele AIM-7 Sparrow, produse sub licenta desi Japonia a achizitionat si AMRAAM. Nu se stie data la care varianta initiala AAM-4 a intrat in serviciu, unele surse indicand 1999, insa nu pare a fi prezenta intr-un numar semnificativ in dotare dupa cum nici AMRAAM nu a fost cumparat intr-un numar suficient pentru a inlocui rachetele Sparrow din inventar.

 

In aceste conditii japonezii au continuat dezvoltarea unei noi versiuni, AAM-4B, cerintele fiind o distanta de lansare cu 20% mai mare decat cea a AAM-4 si aproximativ egala cu cea a AIM-120B insa elementul principal era o crestere de 40%, fata de cele doua rachete, a distantei de la care radarul propriu putea incadra tinta si racheta devenea autonoma. Avantajul adus avionului lansator este de a putea intrerupe urmarirea tintei  mult mai devreme si de a evita astfel o eventuala racheta lansata de avionul tinta.

 

Cresterea razei de detectie este pusa pe seama puterii superioare a  radarului AESA fata de cel clasic, mecanic, folosit atat de AMRAAM cat si de actuala AAM-4. Nu se cunoaste exact cum se compara AAM-4B cu versiunile aflate in productie ale AIM-120, C (disponibila pentru export) si D (deocamdata doar in dotarea SUA).

AAM-4 cantareste 230kg, are o lungime de 3.67m si un diametru de 200mm. Raza maxima de actiune este de 120km.

Pentru a folosi la maxim performantele crescute ale AAM-4B, japonezii pregatesc si o modernizare a radarelor de pe F2 pentru a le aduce la configuratia J/APG-2 care beneficiaza de un procesor de semnal mai puternic si de o crestere a puterii radiate.

 

Daca japonezii vor mentine traditia preturilor extrem de mari pentru produsele militare construite local, de exemplu F2 este cel mai scump derivat al F-16, atunci AAM-4B are toate sansele de a deveni si cea mai scumpa racheta aer-aer din lume.

 

Articol: tehnomil.net

Aerostar modernizeaza SA-8

Standard

La finalul anului 2011 Aerostar a primit un contract pentru modernizarea sistemelor SA-8 sub numele de “Solutie interimara sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD, Sistem IFF mod 4 integrat pe masina de lupta SA-8″. Daca in ceea ce priveste sistemele IFF lucrurile sint destul de clare, acestea fiind listate in pachetul de  modernizare pentru care ACTTM cerea oferte anul trecut si Aerostar producea deja asemenea echipamente, mai ramane de descifra referinta criptica la sistemul integrat SHORAD-VSHORAD ca solutie interimara.

Cum SA-8 este clasificat ca SHORAD, asta ar putea insemna integrarea unui tip de rachete diferit pe aceeasi masina lansator, un concept asemanator cu ce s-a incercat pana acum cu Gepard sau TAB-79.

 

 

Articol: tehnomil.net

Rafale are unele probleme in India

Standard

Negocierile pentru construirea aparatelor Rafale in India, de catre  Hindustan Aeronautics Ltd. (HAL), vor mai dura cel putin noua luni de acum inainte. Desi ministerul apararii indian, A.K. Antony  face presiuni asupra birocratiei indiene ca totul sa se miste mai repede, el dorind ca totul sa se incheie in trei luni si HAL sa obtina licenta de fabricatie, prea mare succes nu are, acest lucru  dovedindu-se imposibil, din cauze locale.

In principiu, producatorul local HAL, care este si detinut de stat, ar trebui sa puna pe masa planul lor de constructie al Rafale in India: avionul, motorul, partile electronice, etc, plan in care sa arate cum va fi construit, ce nevoi are, termene, locatii, etc. Deocamdata constructorul indian nu este in stare sa ofere un astfel de plan si de aici si iritarea ministrului apararii.

Intre timp se aud voci care contesta castigarea contractului de catre Dassault Rafale, pe motiv de practici mai putin ortodoxe din partea franceza, insa India respinge aceste acuzatii, aratand ca Rafale a castigat datorita faptului ca avionul ar fi mai ieftin, pe intreaga perioada de operationalitate, cu 15%. Cei de la EADS zambesc amuzati si declara ca Rafale va castiga competitia abia atunci cand contractul va fi semnat, lucru care deocamdata nu s-a intamplat.

In mod clar Franta nu a jucat tocmai cinstit in privinta contractului cu India. Ce a oferit partea franceza puteti vedea aici: Culisele victoriei Rafale in India.

 

Problema indienilor este insa majora. Din totalul de 126 de avioane necesare, 108 ar trebui construite in India, ori noi stim ca hindusii au mari probleme cu transferul tehnologic avansat. Practic India nu are inca capacitatea sa absoarba tehnologii inalte, furnizorii locali nu reusesc sa asigure cantitatile de piese contractate la timp, dar mai ales nu resusesc sa asigure CALITATEA ceruta. Cel mai bun si recent exemplu este tancul rusesc T-90, construit in India sub licenta si care are mari probleme de calitate, probleme generate de calitatea slaba a industriei indiene.
Daca India a avut si are probleme cu producerea unui tanc, ne putem astepta ca Rafale made in India sa aibe probleme si mai mari, asta daca reusesc pana la urma sa-l integreze in productia locala.

 

 

Sursa: defensenews

 

GeorgeGMT

 

Siria celebreaza Ramadanul prin varsare de sange

Standard

Imagini socante apar din Siria. Pe muzica religioasa, se vede panorama unui oras desprins din filme horror. Duminica a fost prima zi a Ramadanului pentru multi musulmani, aceasta marcheaza inceputul unei perioade de pace si liniste in calendarul lor.
Nu este valabil pentru toti musulmanii, fortele guvernamentale si rebelii nu accepta acest lucru si macelul continua.
Pe strazile din Damasc se vad urme lasate de violentele ce au avut loc zilele trecute. Sa ucizi in numele lui Dumnezeu/Alah nu este ceva nou, ambele tabere sustin ca Alah se afla de pastea lor.

Tancuri si trupe guvernamentale au inundat strazile Damascului. Rapoartele arata si bomardamentul armatei cu elicoptere, dar acestia neaga.

Rebelii au anuntat pentru Reuters, ca fortele guvernamentale au lansat o contraofensiva indarjita, in mai multe zone ale capitalei. Reporterii RT afirma ca Damascul a fost plin de tancuri.
Activistii sustin ca startul asediului a fost dat de trupele de elita ale Diviziei a Patra, pornind din cartierul Bazreh si s-a incheiat dupa ce rebelii au fost alungati din districtul Mezze. (o diviziune administrativaa Damascului)
Lupta continua cu furie in centrul comercial al capitalei, zona Alep, unde fortele regimului Assad s-au ciocnit cu FSA (Free Syrian Army). Rebelii sustin, in materiale video, ca au dus o lupta dura pentru eliberarea Alep. Agentia de stiri nationala, SANA, a declarat ca Armata Nationala a ucis peste 20 de,,teroristi” in acea lupta.
Contraofensiva masiva a guvernului vine ca urmare a unui atac asupra Damascului, ce a durat 6 zile ce a culminat cu uciderea a 4 oficiali guvernamentali intr-un atac cu bomba.
In plus, FSA a ocupat sambata punctele de trecere la forntiera cu Irak si Turcia.
Intre timp ONU a votat pentru extinderea mandatului de monitorizare pentru inca 30 de zile.
Occidentul se intrece cu ONU asupra raportarii numarului privind decesele de la inceputul conflictului pana in prezent. Marea Britanie sustine ca cifra este de aproximativ 17.000 de persoane decedate in urma violentelor, iar oficialii ONU aproximeaza undeva la 15.000.

Sursa: RT.

Turcia pune instalatii sol-aer la granita cu Siria

Agentia de stiri turca informeaza cu privire la sosirea unui convoi ce transporta instalatii de rachete sol-aer in provincia Mardin.

In materialul video au fost surprinse 5 transportoare de instalatii AA.
Turcia a mai instalat platforme AA in luna iunie la granita cu Siria, in doua provincii ale sale, Diyarbakir si Hatay.
Ultima miscare vine ca un raspuns la controlul frontierelor preluat de rebeli si diverse grupari. ( nu este cam ciudat sa aduci sisteme AA sub pretextul protectiei impotriva rebelilor, stiind ca ei nu au parate de zbor? Probabil intr-un mod ciudat acele instalatii vor fi ,,capturate” de rebeli…)
Relatiile dintre Turcia si Siria s-au deteriorat grav inca de la inceputul rebeliunii, mai ales ca la Istambul se afla cartierul general al rebelilor din FSA, locatie unde au avut loc si o serie de intalniri cu oficiali ai puterilor occidentale.
In ultima luna, Siria a doborat un F-4 turcesc spunand ca i-a fost incalcat spatiul aerian. Ulterior Damascul si-a cerut scuze pentru moartea celor 2 piloti. (alte surse neaga)
In urma incidentului au urmat o serie de evenimente culminand cu declaratia primului ministru turc, Tayyip Erdogan: ,,Siria este o amenintare clara si iminenta”!

Sursa: RT

Citeste si: Au inceput tachinarile!?

DUPLEX TURCO-SIRIAN (1) -partea a II-a

DUPLEX TURCO-SIRIAN (1)

Turcia trimite tancuri la graniţa cu Siria

Siria, condamnată de NATO şi ameninţată de Turcia

Nero Flash