Turcia-Siria, tensiune maximă. Situaţia poate escalada

Standard

Daca cineva mai crede inca ca doborarea aparatului turcesc Phantom II de cercetare, de catre AA-ul sirian, a fost o greseala si scuzele siriene sincere…sa se mai gandeasca un pic!

In mod clar Siria a iesit din corzi, a trecut la o aparare pro-activa, pe ideea ca atacul este cea mai buna defensiva. Mai jos avem un articol din Ziuaveche in care se arata cum aparatul CN-235 trimis sa caute pilotii Phantom-lui doborat, a fost si el luat la ochi de apararea AA siriana, adica mai pe limbaj militar a fost incadrat de radar.

Iar turcii mint si ei, cel mai probabil. Avionul lor nu cred ca se afla la 13 mile de tarm, adica in afara apelor teritoriale siriene, dintr-un motiv foarte simplu: Pantsir 1, adica rachete care face parte din sistem, are ca raza maxima de actiune 12 mile. Si cum TEL-ul nu cred ca era chiar pe malul marii, cu rotile din fata spalate de valuri, rezulta ca distanta dintre linia tarmului si avionul turcesc era de sub 12 mile.

Un ultim argument in favoare faptului ca avionul era in interiorul apelor teritoriale siriene, este si faptul, stiut de toata lumea, ca apropae orice racheta AA isi pierde serios din capacitatea de manevra, atunci cand se afla la limita razei sale de actiune, iar Phantomul este un aparat destul de agil, a avut si ceva timp sa se prinda ca este incadrat, etc. Basca ca, conform cu declaratiile Turciei, epava avionului se afla in apele teritoriale siriene.

Asadar cel ma probabil ambele parti mint: sirienii ca l-au dat jos din greseala,  turcii ca erau in ape internationale!

 

 

Relaţia dintre Turcia-Siria este la tensiune maximă. Situaţia poate escalada, din moment în moment. Un nou incident aerian a avut loc luni.

Turcia-Siria, tensiune maximă. Situaţia poate escalada

Uniunea Europeană a cerut Turciei să nu riposteze în urma doborârii unui avion de către Siria. Şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, a cerut Turciei să “se abţină” de la o ripostă. Între timp, un nou incident s-a produs în spaţiul aerian de deasupra Mediteranei.

“Cerem insistent Turciei să se abţină de la un răspuns” a afirmat Catherine Ashton la sosirea la Consiliul Afacerilor Externe al UE ce se desfăşoară la Luxemburg, pe agenda reuniunii figurând şi situaţia generată de acest incident, transmite Moldpres. Potrivit unor surse diplomatice, urmează ca cei 27 de miniştri de externe prezenţi să ceară un răspuns moderat din partea Turciei şi constituirea unei comisii internaţionale de anchetă.

Incidentul de luni nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale. Un avion de tip CN-235 de cercetare şi salvare aparţinând armatei turce, care participa la căutarea celor doi piloţi ai avionului F-4, a fost vizat de către un sistem de apărare sol-aer sirian, aceasta reprezentând ultima etapă înainte de deschiderea focului, a explicat această sursă, transmite Mediafax. Acest sistem de apărare cuprinde un radar şi rachete. “Atunci când un avion este vizat de un sistem de apărare, el este avertizat de către instrumentele sale, iar aceasta este ceea ce s-a întâmplat”, a precizat sursa citată., tranmite Mediafax.

CN-235

Consiliul Atlanticului de Nord – reprezentanţii permanenţi ai statelor membre – se va reuni marţi, la cererea Turciei, după doborârea vineri a avionului de vânătoare al armatei turce de către Siria. “Turcia a cerut consultări în conformitate cu articolul 4 din Tratatul fondator al NATO. Potrivit articolului 4, orice aliat poate solicita consultări oridecâteori, în opinia sa, îi este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. “Consiliul Atlanticului de Nord se va întruni marţi la cererea Turciei. Ne aşteptăm ca Turcia să facă o prezentare a recentului incident”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, potrivit Agerpres.

Avionul de vânătoare turc doborât de Siria se afla în spaţiul aerian internaţional şi nu în spaţiul sirian, a declarat duminică ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, precizând că avionul F-4 Phantom efectua, fără arme, o misiune de antrenament şi de testare a unui sistem radar în Mediterana. “Potrivit concluziilor noastre, avionul a fost doborât în spaţiul aerian internaţional, la o distanţă de 13 mile marine de Siria”, a precizat ministrul la postul public de televiziune.

De asemenea, Turcia a trimis duminică o notă diplomatică Siriei, au anunţat surse diplomatice citate de agenţiile de presă locale şi internaţionale.”Vom lua fără nicio ezitare măsurile necesare ca urmare a doborâriii avionului turc de către Siria”, a spus şeful diplomaţiei de la Ankara, fără să ofere mai multe detalii.

Turcia cunoaşte coordonatele geografice ale epavei avionului său de vânătoare doborât vineri de Siria, dar nu l-a găsit încă, a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Ankara, Selçuk Unal. “Ştim în ce zonă a apelor siriene s-a prăbuşit avionul nostru, dar nu am putut încă să îl găsim”, a declarat oficialul turc. Anterior, postul de televiziune CNN-Türk a relatat, fără a cita surse, că epava a fost localizată şi se află la o adâncime de 1.300 de metri. Conform purtătorului de cuvânt, epava avionului se află, într-adevăr, la această adâncime şi nu se ştie dacă cei doi piloţi ai aparatului F-4 s-au putut catapulta.

Articol Ziuaveche

41 de răspunsuri »

  1. Asadar sirienii nu au tras din greseala, dar si-au cerut scuze la sto! Si ca turcii, si o data cu ei americanii, sa priceapa mesajul tare si clar, au pus baietii geana si pe avionul de salvare, care cauta pilotii tocmai catapultati din Phantomul dat jos, cum altfel, din greseala 🙂 !
    Iar daca Turcia mai avea indoieli, urmarirea CN-ului i le-a spulberat pe toate. In mod clar Siria, poate putin disperata a transmis un mesaj. Foarte clar. Ce va face NATO, cu al lor articol 4 vom vedea, cel mai probabil nu prea multe.
    Iar Israelul, intr-o declaratie ce pare miloasa, dar care este in realitate o avertizare dura la adresa Turciei, spune ca avioanele otomane sunt destul de slab protejate si ca fara ajutorul Israelului, slabe sanse sa devina competitive.
    Cu alte cuvinte: ” Voi nu sunteti in stare sa scapati de AA-ul sirian si maraiti la noi?!” Turcia a luat-o rau, i-a mai scazut putin nasul si sunt curios cum vor raspunde, dar in principiu nu prea au ce face. Oficial, ori 12 mile, ori 13 mile, este o diferenta prea mica pentru ca doborarea sa fie, fara echivoc, considerata un act de razboi. Suporta discutii, iar cum NATO, in special europenii, nu-i au foarte tare la inima pe turci, cum nici Israelul, pe filiera americana nu-i are, cel mai probabil se va lasa cu proteste si amenintari in van.

    • Din pacate au trecut 4 zile si nimic despre piloti.
      Foarte eficienta AAA siriana, dar probabil ca nici turcii nu se asteptau la asa ceva.
      Nu prea vad ce contramasuri pot instala israelienii in plus pe F4.

      • Pilotii saraci cred ca nu mai sunt, pacat de ei! Pai sunt doua tipuri de sisteme: unul de bruiaj activ al radarului de incadrare, Panstir 1 are racheta ghidata prin radar si unul de capcane, atunci cand racheta este aproape. Si toate dublate de manevre violente, manevre cu ajutorul caruia pilotul incearca sa „rupa” racheta, adica s-o faca sa piarda urma. Foarte greu insa la o rachete mica si manevrabila ghidata prin radar.
        Ma gandesc cu mila si foarte multa simpatie, ce o fi fost in sufletul pilotului care a luptat pana in ultima fractiune de scunda, ce manevre a facut sa-si piarda urma…Alah sa-i odihneasca in pace!

        • Cam greu de bruiat un phased array, mai usor e de atacat, daca ma intelegi ce spun. Dar repet, nu cred ca s-au asteptat. Oricum dupa parerea mea trebuie un raspuns, si asta direct in antena sirienilor.

        • Salut. Pt a va face o idee de cum s-au simtit turcaletii cand tantaru venea dupa ei vedeti faza aproape identica din filmul http://www.youtube.com/watch?v=JYOX1WnVZ1M&feature=related unde desi e film efectele sunt superbe ; sigur aici e vorba de 2 rachete autoghidate IFR SA-13 Gopher si de aceea inclin sa cred turcii manaca lokum cu au fost loviti in afara apelor teritoriale , pai ei fugeau mancand cerul pt ca probabil tiua sistemul ce-i avertiza ca au racheta dupa ei . Acum nu stiu daca avionul n-a avut nici macar dipoli radar pt pacalirea rachetei ori racheta e foarte desteapta . Si aici un lucru pe care nimeni nu l-a spus cei mai castigati sunt rusii pt ca sistemul are acum o ditamai reclama ,ceva gen F-16 israeliene ce au fost la Osirak si astfel F-16 a devenit faimos.
          Si daca tot vorbim de incidente stupide cercetati incidentul fregatei USS Stark lovita de o racheta lansata de un Mirage irakian in anii 80 atunci desi au murit vreo 30 de yankei nimeni nu a atacat irakul ce se lupta cu iranul iar americanii si alti natioti vindeau armament la greu ambelor state.
          si desi e off topic am gasit si acel film rusesc despre care am scris intr-o alta postare.

    • Pai 13 mile nu inseamna ape internationale?Adica n-a fost atacat in teritoriu sirian?Atunci asta poate fi un motiv de razboi.

      • Ba da , numai ca Pantsir 1 are raza 12 mile si daca mai scadem sa zicem inca 1/2 sau chiar o mila, ca doar nu era pe tarm, ajungem la concluzia ca daca aparatul era la 13 mile, sansele sa-l dea jos erau foarte mici.

        • Au asteptat un motiv , domne nu te-am prins la mine in ograda dar te-am vazut ca ai trecut pe acolo ……..iti dau in cap acum sa va arat ( voua NATO ) ca noi suntem capabili sa va doboram avioanele si ca nu glumim ….. probabil asta e in contextul exercitiului militar cu rusii, chinezi si iranieinii

        • Juridic vorbind conteaza cand loveste racheta. Daca a fost trasa cand avionul era in spatiul sirian, dar l-a doborat cand era in spatiul international, este naspa pt Siria, racheta trebuie distrusa inainte sa loveasca, dar cum arabii au tras la intimidare…

        • „Juridic vorbind conteaza cand loveste racheta. Daca a fost trasa cand avionul era in spatiul sirian, dar l-a doborat cand era in spatiul international, este naspa pt Siria, racheta trebuie distrusa inainte sa loveasca, dar cum arabii au tras la intimidare…”

          Juridic vorbind, hai sa vorbim de Libia, Irak, AStan 🙂

          Practic vorbind, in Siria e razboi civil, intre actuala putere si rebelii inarmati, instruiti, condusi inclusiv din Turcia, conducerea politica a Free Libian Army, pardon, Free Libian Army…damn…Free Syrian Army vreau sa zic, parca isi are sediul si comanda operatiunile din Turcia…

          Asa ca aia cam e zona de razboi, nu e zona turistica, iar Turcia e de facto parte combatanta, ce se kk Turcia pe ea, ingenua ca o centurista care roseste la vederea obiectului…

          Si in zona de razboi nu faci incursiuni fara sa ai surprize…de fapt ce se vaita Turcia, ca a violat spatiul aerian sirian si ca i-a fost doborata jucaria inainte sa apuce sa fuga de racheta.

          Si mai trimit un avion sa caute pilotii tot asa in spatiul lor aerian, ca nu l-or fi incadrat aia degeaba.

          Astia fac tot ce pot ca sa-i provoace pe sirieni, sa dea motiv USA/NATO sa atace Syria asa ca autoaparare, ca la Consiliul de Securitate nu mai pun rusii si chinezii botul…

          Numai ca sirienii, cu rusii, iranienii si chinezii in spate, sunt nelinistiti.
          Si asta cam deranjeaza ‘puterili’ locale…

        • Daca le mai dau sirienii inca un avion jos, ajung de rasul lumii! Si se pare ca Turcia o cauta, i s-a urcat la cap ideea de lider regional. Dar o sa-si revina ei repede. Fara sprijin NATO va iesi scandal mare.
          Rusia, dupa ce si-a luat-o in Libia, si cu un nou Putin presedinte, poate ca nu va mai sta doar sa dea din gura, de aceasta data.

        • Pai inca nu am auzit sa primesca armament rebelii, nici ceva stinger sau javelin su oricum americanii le-ar da foarte lejer prin Irak. Si totusi interesul Turciei intr-o Sirie dezorganizata nu prea este palpabil.

  2. Cu binecuvantarea discreta a SUA, Turcia poate interveni militar in Siria.Pentru americani ar fi cea mai eleganta miscare, ar sta in umbra insa ar dirija operatiunea militara.Oficial, ar fi interventia unui stat musulman, avand un guvern islamic, care intervine pentru a alunga o dictatura.Marea problema este ce va fi dupa asta.Va ajunge si Siria sa fie condusa de fundamentalisti islamici, asa cum deja se intampla in Egipt?Scapi de dracu insa dai de mamica lui.

    • In Egipt se pare ca au dat deja de tatsu’. Bre democratie de tip Occidental, vorba vine democratie, insa …ma rog, sistemul social de la noi, pur si simplu nu merge la ei! Ce dracu este atat de greu de inteles?! Asa cum noi nu vom fi nicodata ca Elvetia, nici Egiptul, Siria etc, nu vor fi, politic vorbind, ca Romania.Dai jos un dictaor, 99% ca vine altul mai al dracului.
      Iar Turcia in Siria?! Cu Rusia si Iranul in ceafa, basca Israelul?! Cam sinucigasa idee, dar poate fi senzational. Nu cred ca se va intampla ceva. Turcii se vor plange astazi la NATO pe articolul 4, ca art.5 nu a fost invocat, NATO ii va dojeni pe sirieni, sa nu mai da cu pietre ghidate dupa turci, bla, bla, bla. Turcia si-a luat-o, Siria a dat-o, ramane ca si pana acum…Se asteapta o ruptura undeva, sau cum se spune in duel: „Cine clipeste primul!”

  3. aici clar a fost ceva premeditat..cineva vroia sa gaseasca motiv sa se bage peste sirieni..nu ca nu ar fi avut destule..dar unu in plus nu strica….

  4. Sper ca NATO sa dea un semnal puternic , altfel e posibil sa fie inceputul sfarsitului pentru mitul NATO , adica NATO nu e chiar NATO pe care il credeam noi ….

    Este clar : un stat nemembru a atacat echipamente si tehnica militara a unui stat membru ( gestul a fost clar si nu a fost facut din gresala ) care nu a fost in misiune de atata si nici nu cred ca avea vreun fel de armament la el …… plus ca iesise deja din spatiul in cauza ( adica nicidecum nu a fost intentia de a patrunde mai adand in teritoriul sirian ) .

    Faptul ca se face acel exercitiu militar ( cu tovarasii rusi si chinezi ) pe teritoriul sirian ii „stimuleaza” pe acestia sa faca pe vitejii , se pare ca este singurul lucru ( e vorba de sustinere concreta din partea rusiei, chinei si iranului ) care ii impiedica ( cel putin pana acum , acum se pare ca au si acest sprijin clar si concret …. ) sa faca si cu statele vecine ce face cu propria populatie ….

    Acesta este un motiv pentru care ( din punctul meu de vedere ) sunt foarte justificate :
    – Operatiuni militare impotriva Iranului, Siriei Coreei de Nord – PE TERMEN SCURT , asta in ideea de a nu se putea forma nuclee puternice in zona cum se dovedeste a fi si directia Egiptului …..
    – Mentinerea unor contingente puternice in Afganistan pentru a nu se „ratacii” si acest stat ( si a se mentine cateva baze militare NATO in zona care o sa fie „cu incalzirea facuta” ) si o disciplinare pe cat posibil a Pakistanului ( cel putin in zona granitei cu Afganistanul )
    – Baze militare puternice in zona Filipine- nodul Australiei ( nu doar SUA ci si ale aliantei ) .

    Nu cred ca NATO e mai bun ca Rusia sau China … sau comparatii de genul acesta ( desi vorbind din punct de vedere economic si a drepturilor omului diferenta e uriasa … . ) dar pana acum lumea a fost intr-un oarecare echilibru , orice modificare sau schimbare de poli si dezechilibre va duce inevitabil la catastrofe gen ww1 si ww2 ……

    Faptul ca : „Pe 17 august 2007, două avioane Typhoon din Escadronul XI au fost trimise să intercepteze un Tupolev Tu-95 rusesc ce se apropia de spațiul aerian britanic ” si nu a fost doborat ca in cazul avionului turc ,explica foarte clar diferenta de cultura si agresivitate intre cele doua tabere ……. ( toate taberele au plusuri si minusuri , dar totusi unii au cam multe minusuri…. )

    • Adica cum ?acum daca sirienii i-au pocnit pe turcaleti sunt pasibili de pedeapsa dar ca turcii violeaza spatiul aerian al unei tari suverane aia e ok .. se poate?Faza aia cum ca au fost in spatiul sirian dar cand i-a lovit racheta nu mai erau..ma face sa zambesc! Pe mine acum 2 ani m-au calcat hotii (chestie reala) si desi au trecut 2 ani daca aflu cine a fost individul tot i-si ia salata!sau poate vrei sa zici ca tu vezi hotul in casa si pana ajungi tu la usa el este afara din casa si-i spui ; bine ma ca ai apucat sa iesi din casa si sa treci pragul!du-te cu D-zeu?
      Parerea mea e ca turcii stiau foarte bine ce fac, numai ca nu se asteptau la asa vigilenza si promptitudine din partea siriei si au muscat-o! Nu cu mult timp in urma turcii ridicasera o celula de f-16 sa intercepteze o a aeronava ruseasca care era mult mai departe decat ce au facut ei acum

      • Asa zic si eu. Turcii ar fi trebuit sa-si cera scuze. Aia cu racheta era strict juridic vorbind. Sirienii au facut ce trebuiau sa faca, iar reuniunea NATO se va sfarsi cu declaratii si apeluri la pace.

        • Eu banuiesc ca turcii nu trec primadata pe acolo si atunci intrebarea e de ce au reactionat numai acum, sirienii, asa ?

      • Traiectoria era clar de indepartare de teritoriul lor , imagineaza-ti te rog o strada ( case si curti fara garduri, spatiul aerian nu are gard ) si iti calca unu pe iarba putin , nici vorba sa intre in casa , eventual arunca un ochii catre casa dar isi vede de drum , zici ca e ok sa iesi repede din casa cu o bata in mana si sa ii crapi capul omului ? ( au stiut foarte bine ca in avion sunt piloti ) . Referitor la exemplul tau cu hotii care au intrat la tine in casa, e normal sa reactionezi asa, dar acest avion nu a intrat in „casa” a calact putin pe iarba ……
        Si in legatura cu ce zici cu avioanele ridicate de la sol de turci ( e exact ce ziceam si cu exemplu de la englezi ) au executat o procedura : au ridicat avioane , au somat , au intimidat ……. dar nu au tras imediat asupra lor , astia au crapat „capul” avionului care a „calcat putin pe iarba” urgent ….

      • Sa fiu foarte sincer , accentul nu am vrut sa-l pun pe ce se intampla acolo ….. singura mea ingirjorare majora e ca lumea tinde spre noi macroechilibre ( economice, militare ) „o noua ordine mondiala ” si noi suntem atat de neinsemnati ( si vedem toti ce inzestrare si ce viziune au cei ce ne conduc in acest timp , mancare nu avem in conditiile in care nu lucram pamantul ,cei ce incep sa faca ceva sunt pusi la pamant , armata e la pamant, acesti nenorociti se lupata sa distruga ramasitele din industria de aparare …… ) asta ma ingrijoreaza cel mai mult …… si acesta e motivul pentru care sper la actiuni ferme din partea NATO pentru a tine „sub capac” aceste manifestari de aratare a coltilor

        • Prin criza financiara din Europa, tarile NATO de pe aici nu cred ca pot ajuta foarte mult SUA in cazul unui conflict deschis cu 1+3 inamici! ,pentru ca ne place sau nu, cert este ca lumea se afla pe un butoi cu pulbere ce mai devreme sau mai tz, ve exploda, pt. ca tensiunile economice, politice si sociale au atins nivele greu de imaginat acum 5 ani de exemplu!Nu trebuiesc aratati cu degetul nici SUA nici iranul nici rusia nici UE,china si cine altii mai sunt, pt. ca fiecare conducere al acestor entitati nu face decat sa traga cenusa pe turta lor, lucru care guvernele noatre i-l ignora cu nonsalanta ca loviti de ceva boala misterioasa!Democratia functioneaza atunci cand este bunastare, pt. ca nu democratia aduce bunastare, ci bunastarea aduce democratia,si intr-o lume unde petrolul e pe sfarsite, gazele mai sunt ceva dar nu prea mult nici alea, m2 de pamant arabil pe cap de locuitor scade vertiginossi marea parte a tarilor asa zis dezvoltate se confrunta cu o imbatranire demografica fara precedent….inchipuiti-va cam cat de departe este posibilitatea unui conflict mondial! Totul este ciclic . Nimic nu dureaza la nesfarsit, inclusiv UE, Rusia sau NATO. Singura intrebare este CAND???
          Apropo mai stie careva care mai este situatia Romaniei in ceea ce priveste adaposturile alea subterana pt. populatie in caz de bombardament care de obicei pe timpu lui ceasca se aflau la subsolul fiecarui bloc?

        • @Petrodava. Da, s-au transformat in beciuri si magazii, luate „in proprietate” de catre locatari inventivi. Asta daca n-au fost inundate! Inainte stiu ca se ocupau de ele cei de Protectia Civila si probabil, Garzile Patriotice, dar astazi sunt in mare parte abandonate.

    • Este exact pe dos, nu un stat nemembru a atacat un membru NATO ci viceversa, un stat membru NATO a agresat un stat nemembru intrand in teritoriul lui.

      • Daca privim punctual asa e , dar de ce au fost trase tiruri de arme in taberele de refugiati de pe teritoriul turc ? care pe care a agresat ? de ce nu ar fi fost atunci normal ca turcii sa bombardeze masiv Siria ???

        • Adevarul adevarat dracu il stie. Mass media joaca cum i se canta, iar cine are dreptate?! Cel mai probabil ambele parti mint si manipuleaza, pacat de oameni. Stau catodata si ma gandesc, privind la Libia, Irak, Siria acum, cum Dumnezeu isi duc oamnenii obisnuiti zilele in aceste timpuri?! Copiii se mai duc la scoala?! Iri a fost absolvirea la ASE, parinti, o gramada de studenti, unii mai veseli, alti mai putini, mai bogati sau mai saraci, dar totusi, ceremonie de absolvire, un start in viata. Dar la amaratii aia cum o fi?!Ce-or manca, ce magazine, ce infrastructura o mai functiona?!

        • Exact asta zic si eu George , toate taberele sunt cu plusuri si minusuri dar ( excluznadu-ne pe noi , noi suntm un fel de Egipt , asa am ales si noi …. ) nu putem compara viata pe care o duc occidentalii cu viata pe care o duc tarile unde rusia are influenta . Stim ca si americianii fura, mint sunt corupti , nu sunt cinstiti tot timpul ……… dar totusi duc o alta viata

        • Pai si ce-ai fi vrut? Prietenul dusmanului meu e dusmanul meu. De ce i-au cazat pe fugari in taberele lor? Unii erau cautati in Siria pentru omoruri ,provocari si acte de terorism. Turcii au declarat astfel razboi primii. Ei au fost cei care au luat partea cuiva si au facut-o in mod activ nu doar au dat din gura. Practic s-au amestecat in treburile interne ale unui vecin. Exact cum face de ani de zile Israelul in Liban cu taberele de refugiati palestinieni si nimeni nu ia prea mult in seama asa ceva. Asta se cheama razboi chiar daca e nedeclarat oficial si are la baza interese obscure indirecte ce tin de Iran. Si pe urma ce ar fi trebuit sa faca AA siriana? Sa se faca ca ploua pentru ca a bombardat o tabara cu refugiati sirieni care sunt cetatenii ei si sunt cautati pentru faradelegi? Foarte bine au facut. Altfel, in felul asta, maine ar putea intra o fregata turceasca in apele siriene fara sa intampine nici o opozitie si poimaine o flota intreaga.

        • Adica taberele de refugiati cu batrani, femei si copii erau toate formate din talhari si criminali. De barbati nu mai zic, toti erau certati cu legea. Iar tucii trebuiau sa traga foc de baraj cand populatia fugea propria armata care-i fugarea cu tancul.
          Neamestec e in trebuirile interne e una, iar asistarea pasiva la genocid e cu totul altceva. Dar , ma rog, mentalitatea bolsevica nu poate percepe asemenea diferente.
          In SUA armata nu are voi prin constitutie sa actioneze militar pe teritoriul propiu. Si asta spune multe despre un stat civilizat.

        • @Stu Wilson , Taberele de refugiati sunt constituite pentru ca acei oameni au AJUNS ACOLO, adica au trecut granita Siriei , da ? de ce nu isi pazesc granitele ? daca sunt asa pasnici si se ocupa de replasealii interne ? sau numai aerian au granita ???!!!???

          Plus ca nu avem de unde stii cine sunt acei oamenii , pe ce baza le punem etichete ? ma gandesc ca nu au fost in procese ( chiar nu stiu , banuiesc ca nu se stie mare lucru despre ei …… nu neaga nimeni ca sunt cativa despre care se stie )

          Revenind la avion , am dat cele 2 exemple cu manevrele facute de cele doua state NATO Anglia si Turicia CARE NU AU TRAS ASUPRA AVIOANELOR RUSESTI , AU RIDICAT AVIOANE , AU SOMAT …… SIRIENII REPEDE AU TRAS – DE CE NU AU RIDICAT AVIOANE SAU MA ROG SA SOMEZE SAU IN CAZ EXTREM SA TRAGA CATEVA FOCURI DE AVERTISMENT ????!!!??

        • Pai de ce avertizeze?! Ei vroiau sa le-o dat peste bot turcilor si au reusit. Acolo este o viermuiala teribila. In mod clar Siria a asteptat momentul prielnic pt a arata ca nu se joaca. Inca o data, pacat de cei doi piloti…

  5. Nu o sa zic la nimeni ca nu este posibil sa aibe dreptate.
    Eu cred ca de fapt s-ar putea sa fie o actiune foarte bine organizata de NATO.
    DUpa cum stim Rusia si China (parca si ea) se opune sa intervina o forta, ONU sau mandatata de ONU, in Siria.
    Cred ca de fapt s-a cautat sa se forteze un pretext pentru ca sa urmeze fie o zona de excludere aeriana, fie o justificare pentru niste atacuri aeriene care sa ajute rebelii sirieni.
    Un caz paralel a fost Kosovo. Desi oficial s-a spus ca NATO actioneaza pt protejarea populatiei civile din Kosovo de armata „barbara” sarba, in realitate era exact invers. UCK ataca si ucidea civili dupa cum doreau ei si sarbii nu prea au apucat nici macar sa-si protejeze propria natie acolo.

  6. S-ar putea ca doborarea unui Phantom de sirieni sa aibe legatura cu dezertarea unui Mig21 sirian in Iordania acum cateva zile. Daca asta a predat codurile cui trebuie, turcaletii s-or fi grabit sa verifice ce si cum cu un F4. Daca-i asa s-au ars rau, sirenii nu au pus botul. S-au poate nu erau sirieni , ci rusi aia de operau rampa.

Lasă un comentariu