Portavionul chinezesc va fi catamaran?!

Standard

Desi mai citisem si chiar am vazut concepte, ale noului portavion construit de China, tot nu-mi vine sa cred! Dar sursele chineze sustin cu incapatanare ca noul proiect al primului portavion chinezesc, construit in China, va fi…revolutionar!

wuxinghongqi.blogspot.ro

Iar daca sursele au dreptate, chiar va fi ceva de genul, de ramai cu gura cascata, mult dupa ce aratarea a trcut de tine.

Mai clar diferite surse de pe netul chinezes sustin, nici mai mult nici mai putin, faptul ca industria chinezeascaare de gand sa  produca un portavion nuclea de tip…CATAMARAN!!! Adica doua coci unite la nivel superior de puntea decolare.

Pozele, de fapt concepteartistice, prezinta deja noua creatie chinzeasca. Le stiu, le-am vazut deja, frumoase foc, insa nici o clipa nu m-am gandit ca sunt ceva care poate fi luat in considerare. Astfel noul concept de portavion va avea doua punti de decolare- aterizare, va fi mai stabil si mai rapid, putand primii intre cele doua coci, un sumbarin nuclear de atac.

Iar China Navy are in vedere construirea a sase noi portavioane in viitorul apropiat, folosind practic portavionul ex-sovietic Varyag mai mult ca nava scoala, pentru viitoarele echipaje si viitorii piloti ai grupului de portavioane strategice.

strategypage

Se pare insa ca articolul original (vezi sursa) ar fi al unui autor de SF, Alex Markman, si deci nu ar fi ceva serios.

Sincer nu cred ca China va incerca asa ceva, mai ales din motive tehnice, insa conceptul este cu adevarat frumos. Problemele tehnice ar fi insa  enorme. Rezistenta la stres a doua coci, la un astfel de tonaj, sau in cazul virajelor…pur si simplu nu cred ca asa ceva este posibil.

Cu atat mai mult cu cat China este incepatoare in constructia de nave mari militare, in particular a portavioanelor. Si cum pe americanii, campioni mondiali la portavioane, tot i-a costat noua clasa Gerald R. Ford 5-6 miliarde de dolari, numai cercetarea-dezvoltarea, putem presupune ca chinezii nu sunt atat de nebuni incat sa incerce un proiect atat de revolutionar, din prima.

Dar este un scenariu frumos, imaginativ, care merita credit si numai datorita frumusetii sale.

 

Sursa: china-defense-mashup

 

 GeorgeGMT

4 răspunsuri »

 1. Nu cred ca va fi pe structura catamaran. Acesta structura are multe avantaje in submersie ( cand centrul de greutate poate fi in afara corpului solid ) dar si slabiciuni daca forta lui Arhimede e mai mare ca greutatea (adica corpul pluteste). Structura catamaranului a fost adoptata pentru sub-urile Taifun cu mare succes dar nu cred ca-i prea potrivita pentru un portavion. Decat sa ai un carrier din doua portavioane unite mai bine ai doua separate monococa.
  Pe de alta parte China e in stare sa copieze cam orice pe lume, dar nu „stie” sa faca artefacte mari. Nu au invatat inca cum. Asa ca ei importa tot ce-i mare. Deocamdata…..

 2. Nu mi se pare imposibil.
  Chinezii au avut mulre proiecte proprii in constructiile de nave.
  Problema lor nu este sa construiasca structura ci sa stie cu ce si cum sa o doteze pentru a fi un portavion eficient si nu doar un teren de forbal plutitor.
  Ceea ce au cumparat de la rusi era probabil ceea ce aveau strict nevoie ca sa se inspire pentru ca in mod sigur au o cantitate masiva de date despre celelalte portavioane din lume.
  Ramane de vazut ce au sa faca in viitor.
  Intre timp eu as fi fericit daca ai nostri ar reusi sa „planteze” cateva AK630 pe fregate si un KUB.
  Fregate mai chele ca astea chiar este greu de vazut.
  Cred ca doar cu aviatia mai dovedesc ai nostri oficiali ca se poate o prostie si mai mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s