Articolul de seara-Sisteme de supraveghere

Standard

Un „spion” american, deasupra Buzăului: este vorba despre un aerostat folosit de militari

Deasupra Buzăului a fost înălţat de câteva zile un aerostat dotat cu un sistem de supraveghere terestră care detectează de la peste 500 de metri înălţime tot ce se întâmplă la sol. Echipamentul, proprietatea Forţelor Armate ale Statelor Unite, se află la Buzău într-o unitate specială şi este folosit pentru antrenamentul ofiţerilor români sub directa supraveghere a instructorilor americani.

Aerostatul militar, care are forma unui dirijabil, poate fi urcat până la o înălţime maximă de 900 de metri, este făcut din latex şi suportă o greutate de maxim 180 de kilograme de echipament. Nu are sisteme proprii de propulsie, fapt ce îl diferenţiază de vechile dirijabile, fiind orientat cu ajutorul unei rampe de la sol.

Astfel de sisteme de supraveghere terestră se folosesc pe fronturile din Orientul Mijlociu de trei ani. Până acum, militarii români se deplasau în Statele Unite ale Americii ca să se şcolească pentru utilizarea lor, însă, de curând, armata SUA, finanţatorul cursurilor, a decis să aducă un aerostat de acest tip la Buzău pentru a reduce costurile.

“Operarea pe aceste sisteme este una sigură. Ei vor furniza informaţii care vor salva vieţi în teatrele de operaţie din Afganistan. Prin acest sistem se supraveghează comunicaţia şi se previne atacul insurgent asupra bazelor militare din Afganistan. În ce constă acest instructaj? Instructajul care are loc pe o perioadă de cinci săptămâni constă în reguli de operare, de lansare de recuperare, de rezolvare a incidentelor care pot apărea”, a declarat Bogdan Iorga, ofiţer de relaţii cu presa.

Un număr de 14 militari români învaţă cum să manevreze de la sol un aerostat pentru supravegherea zonelor de conflict. Amplasat în interiorul bazelor militare, acest sistem creşte siguranţa trupelor aflate în misiune.

Sistemul de supraveghere terestră este folosit în misiuni de prevenire a atacurilor asupra bazelor militare NATO din teatrele de operaţie din Afganistan. La Buzău, însă, militarii fac antrenamente observând în detaliu străzile oraşului, spre mirarea buzoienilor care de aproape o săptămână au zărit dirijabilul spion deasupra Buzăului.

Armata Romana a primit de la SUA doua astfel de sisteme cu cateva luni in urma, sisteme care vor fi operate, presupun in Afganistan. RoMilitarya scris atunci depre acest lucru.

Sursa: adevarul

Multumiri lui Ionicaf

5 răspunsuri »

  1. Pingback: Articolul de seara-Sisteme de supraveghere | LegiuneaStraina.ro

  2. A fost ieri sau alaltaieri, cred, un reportaj la Antena 3 (cred, din nou 🙂 ) cu antrenamentele militarilor romani cu privire la iesirea rapida in caz de atacare/rasturnare a MRAP-ului. Era u gagiu american negru care explica ce si cum, in timp ce prezenta dracovenia de „simulator” Maxx Pro ce era rotit in jurul axei si apoi ieseau ai nostri din el. L-a vazut cineva? Ma tot chinui sa gasesc clipul respectiv…

  3. M-ar mira sà fie fàcut din latex (cauciuc)
    Practic toate dirijabilele nerigide contemporane sunt fàcute din polyester (Dacron, Mylar), pentru probleme de rezistentà mecanicà si la UV.

  4. Da, am gàsit fabricantul

    http://www.tcomlp.com/22M.html

    „fabricated from a high-strength multi-layer fabric and designed for long term use in all types of environments. Thermally bonded together, the completed flexible structure exhibits an exceptionally low helium loss rate. The multi-layer laminate provides significant resistance to ultraviolet radiation, chemicals and oxidation, while offering a field-proven life expectancy of 10 plus years with minimum maintenance.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s