Romania-Israel-Azerbaijean

Standard

Intr-un articol publicat pe 28 martie, revista Foreign Policy dezvaluie ca exercitiile militare comune romano-israeliene din vara anului 2010, atunci cand un elicopter CH-53 s-a izbit de un varf de munte si s-a prabusit, aveau ca scop pregatirea si antrenarea pilotiilor evrei, pentru atacul si survolarea unor zone montane, in pregatirea lovituriilor aeriene impotriva Iranului.

Dupa cum se stie, multe dintre facilitatiile iraniene, mai ales cele nucleare, sunt construite in zone muntoase. Exercitiile au fost urmatite indeaproape de oficiali militari americani. Se pare ca americanii au observat atent antrenamentele si datorita faptului ca in aceeasi perioada, in jur de 100 de aparate militare israeliene au survolat Grecia, tot in ideea de pregatire a unor raiduri de lunga durata. De fapt americanii si-au exprimat ostilitatea, ca baze aeriene din state membre NATO sa fie baza de plecare pentru posibilile lovituri aeriene asupra Iranului.

Heron UAV

Surse americane declara caoperatiuniile israeliene de “search and rescue”, vor fi transferate, in caz de conflict, catre baze din Azerbaijean, daca nu cumva au fost deja transferate. Relatia foarte buna, economica si militara, dintre cele doua tari este deja de notorietate. Israelul fiind al doilea mare importator de petrol din Azerbaijean si la randul sau tinde sa preia locul intai in dotarea si modernizarea armatei azere.

Relatiile dintre cele doua tari au urcat brusc din mometul in care Turcia si Israelul au inceput sa aiba mari dificultati diplomatice si nu numai, in urma raidului armatei israeliene asupra “Flotilei Pacii”.

Cum stim deja, in acel moment Turcia avea un parteneriat si un contract in derulare priviind achizitionarea de UAV-uri israeliene, in valoare de 150 miloane de dolari. Cand Turcia a cerut scuze oficiale, Israelul a rupt pur si simplu contractul refuzand sa  mai livreze dronele catre Turcia. Insa aproape imediat a fost semnat un alt contract cu azerii, in valoare de 1,6 miliarde de dolari, pentru livraraea de echipamente militare. Contract la auzul caruia Premierul turc a facut efectiv ca toti dracii, sau asa cum se exprima un fost diplomat american,  „sputtering in rage”!

In mod clar Israelul isi cauta noi aliati, pe langa cei traditionali, iar Azerbaijean-ul este in mod clar in fruntea listei: azerii au un munte de bani plus petrol, evreii au tehnologie si nevoia unui aliat in zona. Iar in lumina proastelor relatii cu Turcia de astazi si in pregatirea unui posibil atac asupra Iranului, imporatanta azeriilor creste cu fiecare clipa. Daca mai socotim si opozitia americana de folosire a bazelor NATO pentru Iran, Baku si Ierusalimul ar putea deveni…forever friends!

 

sursa: Foreign Policy

 

9 răspunsuri »

 1. numele tarii este Azerbaidjan

  mai exista si armenia care e aliata rusiei si inamicul traditional al turciei si azerbaidjanului. exista o matrice in care fiecare are prieteni dar si inamici printre prietenii prietenilor

  prietenia 1. turcia + azerbaidjan
  prietenia 2. rusia + armenia
  prietenia 3. israel + azerbaidjan

  in plus, exista doua categorii de dusmanii:
  dusmania 1. turcia vs. armenia / rusia / israel
  dusmania 2. armenia vs. azerbaidjan

 2. nu as miza pe o dragoste asa mare intre azeri si evrei.

  In ceea ce priveste colaborarea romano-evreiasca, fara aceasta, armata romana ar fi in urma cu 20 de ani.

  modernizari sau facut pt MiG 21(LITENING targeting pod, Pyton III), SOCAT si MLI-84M (SPIKE), C-130, LAROM, ATROM poste mai sunt si altele tinute secret sau eu nu stiu, nu sunt sigur daca si la modernizarea TR-ului au contribuit

   • scuze! nu am inteles prea bine mesajul tau.
    Eu am vrut sa afirm ca Ilham Aliyev nu este de capu’ lui acolo, Azerbaidjan este un stat la fel de independent ca Belarus…

    • Colaborarea romano-evreiasca a fost prea-platita, asa ca nu trebuie sa te bucuri prea mult. Azerbaidjanul e mult mai apropiat de Turcia decat de Rusia, nu stiu de unde comparatia cu Belarusul. Sunt de acord cu ceea ce spune didi74 cu toate ca ma gandesc ca Turcia are inca nevoie de tehnologie israeliana si cauta sa o obtina printr-un proxi.

 3. În turci s-a umflat tărîța. Nu știu pe ce se bazează cînd fac pe nebunii. Probabil îi zgîndăre cineva și ei iau de bun tot ce li se spune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s