Integrarea prin unire

Standard

Si 1 000 de miliarde de Euro daca am cheltui pentru unirea cu Basarabia, pentru noi ii cheltuim, nu pentru straini. Iar romanii din Basarabia nu sunt nici frati, nici surori: ei sunt tot noi!

Integrarea prin unire

Integrarea prin unire, mult mai rapida si mai sigura decat unirea prin integrare

La dezbaterea de joi (12 august) de la Universitatea de vara de la Izvoru Muresului, privind situatia politica din Republica Moldova, s-a ajuns la concluzia ca unirea Basarabiei cu Romania este o cale mai rapida de integrare in Uniunea Europeana.Perfect de acord!
Dar, 
cunoscutul ziarist Valeriu Saharneanu, director al postului de radio Vocea Basarabiei, de la Chisinau, care considera ca acest proiect este unul exceptional, crede ca faptul ca Romania face parte deja din Uniunea Europeana este o piedica, fiindca unirea va trebui recunoscută de toate statele care fac parte din UE.
Ei bine, nu este chiar asa!

Desi pare incredibil, Bruxelles-ul nu ar putea face nimic impotriva! Chiar daca nu recunoaste unirea, Romania tot va trebui sa fie recunoscuta. Pentru ca este membra ONU, NATO, OSCE, UE etc. Si daca ar continua sa recunoasca Romania, dar fara o parte a teritoriului ei, ce consecinte concrete va avea? Zero! Cetatenii romani vor avea toti aceleasi pasapoarte romanesti, adica europene, indiferent ca traiesc pe malul drept sau stang al Prutului, pe malul drept sau stang al Nistrului… De aceea si este atata agitatie pe tema asta, pentru ca se stie foarte clar ca mare lucru nu se poate face impotriva unirii, din punct de vedere al legislatiei UE. Intr-o asemenea situatie, singura reactie a UE va fi de genul: „Romania iar a facut o sotie. Dar nu avem ce face, decat s-o ajutam, ca e in curtea noastra!” (De fapt asta si este filozofia de baza a membrilor UE: ne ajutam colegii, pentru ca astfel ne ajutam pe noi. Vezi nu mai departe de cazul Greciei)


Argumente pentru unire

Pentru romani:
 Vom fi mai multi, vom fi mai puternici, vom fi mai respectati. Punct.
– un spor de 4 milioane de oameni inseamna o crestere importanta a vitalitatii neamului si speranta mai mare de dainuire a limbii.
– o mare mobilizare a energiilor creatoare, ca in perioada interbelica. O trezire a spiritului creator, adormit inca.
– vom veni in contact direct cu romani adevarati, pentru ca basarabenii si-au platit romanitatea cu munca, suferinta, cu averea si cu viata. Nu ca noi care suntem romani pe gratis.
– un spor de teritoriu inseamna un spor de sursa de venituri si un castig geopolitic si strategic.
– Din punct de vedere geostrategic, dupa unirea Moldovei cu Romania, NATO va controla in totalitate partea de sud-est a Europei, iar Romania devine de facto unul din liderii regionali.
– un impuls pentru cresterea economica.
– inlesnirea contactelor Romaniei cu romanii din regiunile ucrainene Cernauti, Transcarpatia, Odessa si Vinita, cu care basarabenii au relatii vechi si foarte stranse.
– conectarea Romaniei la spatiul ex sovietic, adica la o piata uriasa si resurse imense. Vom primi deodata o retea de relatii economice pe care o tara o costruieste intr-un secol.
– imbogatirea culturii si civilizatiei romanesti cu experienta eurasiatica a basarabenilor.
– extinderea orizontului. Un basarabean care se urca in avion la Chisinau si coboara la Vladivostok vede mult mai amplu lumea. La fel ca unul care incarca cateva navete cu coniac original moldovenesc si se duce cu masina sa le vanda dincolo de Urali.
– mandate in plus in Parlamentul European.
– un bun precedent pentru recuperarea celorlalti romani si a celorlalte teritorii.

Pentru basarabeni
 Vor fcu mult mai multi, vor fi cu mult mai puternici, vor fi cu mult mai respectati. Punct.
– ar beneficia imediat de avantajele cetatenilor europeni: libertatea legala de a munci oriunde, de a invata oriunde, cu diplome valabile oriunde, de a locui oriunde, de a cumpara oriunde, de a vinde oriunde. Oriunde in Uniunea Europeana, crema civilizatiei de pe planeta!
– vor avea la dispozitie o piata de 500 de milioane de cumparatori civilizati si cu bani!
– avand in spate un popor de 26 de milioane de conationali, si de 500 de milioane de concetateni, basarabenii vor avea alt curaj sa faca afaceri in teritoriile fostului URSS, (si oriunde altundeva), beneficiind si de puterea cu mult mai mare a firmelor si bancilor romanesti si europene.
– ar iesi imediat din zona gri, extrem de expusa pericolelor. In interiorul UE si NATO, sub protectia partenerului strategic SUA, amenintarea Rusiei ar deveni repede un vis urat si indepartat.
– ar vorbi romaneste oriunde. Oricand. Fara frica!
Sunt multi rusi din Basarabia, inclusiv din Transnistria, care isi dau copiii la liceele romanesti, pentru a putea face o facultate in Romania. O mare lectie petru romanii de peste Prut.

Pentru minoritarii din Basarabia
– Ar beneficia imediat de toate drepturile oferite de legislatia UE, cea mai avansata din lume. Iar Romania este cea mai avansata din Europa la acest capitol.
– Plus, bineinteles, toate celelalte avantaje ale cetatenilor europeni si a civilizatiei europene. Ar iesi din zona eurasiatica si ar intra in lumea civilizata!

Pentru noi toti
Vam avea mai mult curaj, pentru orice, orunde ne-am afla!

Pentru UE
– o piata de desfacere si investitii aproape virgina.
– expertiza adevarata, de la sursa, pentru spatiul ex sovietic.
– conectarea directa a UE la spatiul ex sovietic, adica la o piata uriasa cu resurse imense, prin reteaua de relatii economice pe care o au oamenii de afaceri basarabeni.
– un mare, mare castig de imagine, de politica, de diplomatie, de strategie, in fata lumii si a Rusiei.
– un exceptional precedent pentru celelalte membre ale Parteneriatului Estic: 
Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia si Ucraina. 

Daca politicienii romani renunta la comoditate si cei basarabeni la fotoliile caldute, unirea se poate face imediat, prin simpla hotarare a celor doua parlamente nationale. Fara referendum, fara sondaje, fara manipulari ziaristice, fara scandal.
S-ar rezolva pe loc si problema Transnistriei, pentru ca nu vad cum ar putea Rusia sa mai mentina trupe militare pe teritoriul UE si NATO!
Cat se tine Rusia de batoasa si cat de razboinica este in declaratii, daca este deconectata de la UE, moare prin „infometare”. Romania inca nu a facut uz in relatia cu Rusia de exceptionala pozitie de forta pe care i-o da calitatea de membru UE si de membru NATO. Inca.

Oricum, in cativa ani Bucurestiul va avea mult mai multe resurse si aliati pentru a indeplini obiectivele nationale romanesti, decat va avea Moscova pentru a le distruge.


Margaret Thatcher, in dialogul pe care l-a avut cu Gorbaciov, care voia să menţină URSS, dar sa-i dea alta coloratura politica, a spus foarte clar ca tarile baltice si Moldova n-au fost niciodata parte a imperiului rus. 

La 28 iunie 1991, senatorii republicani Jesse Helms (Carolina de Nord) si Larry Pressler (Dakota de Sud), membri ai Comitetului de politica externa al Senatului american, au prezentat Senatului un proiect de rezolutie in favoarea autodeterminarii si reunificarii Basarabiei si nordului Bucovinei cu Romania. Rezolutia a fost adoptata, si recomanda unificarea, in conformitate cu dreptul istoric.

Niste jurnalisti de la Cotidianul au calculat in 2007 cat ne-ar costa unirea cu Basarabia si le-a iesit cam 25 de miliarde de euro!
Intrebat ce parere are despre costurile unirii cu Basarabia, Varujan Vosganian (unionist impatimit) a raspuns: „Nu conteaza. Fiecare palma de pamant in plus, inseamna putere. Fiecare om in plus, inseamna putere!”
La aceeasi intrebare, Andrei Vartic (Basarabia) a raspuns: 
„romanii din Basarabia isi vor plati singurei re-unificarea. Doar sa se scoata hotarele de pe Prut.” „Germania a numarat nemtii, si nu banii din buzunarele lor.”

 

Virgiliu Culiceanu

 

Cu acest articol, al domnului Virgiliu Culiceanu, incheiem seria dedicata Unirii Basarabiei cu Romania, serie inceputa pe 25 martie. Scopul acestor articole a fost o incercare de rememorare a chinurilor inumane prin care romanii de dincolo de Prut au trecut nevinovati si, in acelasi timp, o imagine fotografica, am spune, a situatiei de azi, a modului cum este privita reintregirea Romaniei, prin prisma unirii cu Basarabia, a oportunitatii acesteia acum si a posibilitatilor noastre actuale.

75 de răspunsuri »

 1. da, pare a fi buna unirea cu moldova, dar…
  eu am lucrat cu moldoveni, si prieteni de ai mei au lucrat cu moldoveni, si toti am ajuns la aceeasi concluzie: desi vorbesc romana sunt complet rusificati!!!!
  stau in pozitie de drepti cand aud imnul rusiei si tot ce e mai bun vine de la moscova din punctul lor de vedere, asta am observat si eu si prietenii mei desi fiecare lucra cu alti moldoveni
  si cel mai important lucru pe care il spun fara ocolisuri: NU IUBESC ROMANIA!!!
  crezi ca avem nevoie de asta? nu ne ajung ungurii?
  nu m-am referit aici la studentii modoveni de la noi care, cred, se considera romani ci la marea majoritatea a populatiei din republica moldova

  • Si mie mi sa intamplat acelasi lucru, toti moldovenii pe care iam cunoscut spuneau ca nu vorbesc romana si ca sunt moldoveni nu romani, ucrainieni care se cred rusi, un altul din transnistria cu nume romanesc care se crede tot rus…

   Sunt totusi optimist si cred ca daca ar fi alegeri pentru unire ar trece de 50% pentru, parerea mea.

 2. Bun, sa o facem si pe asta, dar s-a gandit cineva daca vreun politician de la noi o sa ridice „problema” unirii?

  Nu vreau sa bag bete in roate sau ceva de genu’ dar asta ar fi cea mai mare problema, nu banii.

  (sunt roarmymedia, „valvartejreloaded” era cam aiurea, hahaha 😀 )

 3. In Romania trebue sa existe acest obiectiv al unificarii Basrabiei la nivel de politica nationala iar indiferent de ocupantul postului de Presedinte sau Premier va trebui sa existe o continuitate a acestui obiectiv in strategia lor politica . Guvernul trebue sa creeze un cabinet a carei functie va fi strategie si implementare a planurilor si stacticilor clare dar si a unui departament de activitati secrete si subversive ce vor actiona sus acoperire si a carei existente va fi strict secrere . Membrii acestui cabinet vor fi accesibili si vor avea munca de impachetare si prezentare publica a obiectivului iar aceste doua agentii vor fi finantate separat si vor coordona activitati si actiuni . Indiferent de bunele intentii ale cetatenilor , guvernul Romaniei e singura institutie capabila de a se opune unor forte externe si cu resurse imense …Rusia .

 4. Barometrele sunt facute in multe cazuri la comanda cuiva, cu un obiectiv precis. Am mai intalnit cazuri de astfel de sondaje in care intrebarile erau puse tendentios, pentru a impinge catre un anumit tip de raspunsuri, iar multe organizatii din R.M., in special de tineret au protestat fata de modul cum au fost realizate.
  Pe de alta parte sunt de acord ca in urmatorii ani va fi greu de intrunit o majoritate in R. Moldova pentru unirea prin referendum, in absenta unor factori externi sau interni care ar precipita lucrurile.

  Este demn de reamintit ca in 1918, desi Basarabia a fost prima provincie care a cerut Unirea cu Tara, acest lucru ar fi fost cu greu posibil in lipsa prezentei pe solul basarabean a unitatilor alcatuite din soldati romani, de provenienta din Romania, Austro-Ungaria sau Rusia si in lipsa perspectivei razboiului civil si a bolsevizarii fortate.
  Un factor decisiv a fost interventia hotarata a unitatilor armatei romane, aflate la un maxim al inzestrarii si experientei de lupta dupa anii de razboi, la cererea Sfatului Tarii, pentru combaterea trupelor bolsevice pana dincolo de Nistru si instaurarea ordinii de drept.

 5. Sa nu se inteleaga ca sugerez aici fortarea notei in contextul geopolitic actual pentru a da mai multe sanse Unirii, desi am impresia ca la nivelul conducerii anumitor state exact asta se face.
  Sunt convins ca daca Unirea s-ar fi facut la inceputul lui 1990, multe lucruri ar fi stat altfel. Probabil nici razboiul de pe Nistru nu ar fi avut loc, rusii fiind pusi in fata faptului implinit inainte de a se organiza, optiunea ramasa fiind evacuarea trupelor de pe teritoriul Transnistriei, asa cum au facut in RDG si statele baltice. Bineinteles ca nu s-ar fi lasat cu una cu doua, ar fi fost proteste si s-ar fi negociat drepturi „speciale” pentru minoritatea lor, pe care Romania le-ar fi recunoscut sau nu (vezi tot statele baltice).

  Ar fi fost posibil si scenariul unui razboi pe Nistru si in Basarabia, poate si cu resuscitarea focarului din Transilvania, insa cred ca toate acestea ar fi generat un val de simpatie pentru Romania si conflictul ar fi fost inchis rapid prin presiuni internationale, mai ales ca Rusia avea multe probleme interne in acel moment.

  In acelasi timp Romania ar fi fost in pozitie favorabila sa deschida negocierile cu Ucraina, de returnare N. Bucovinei si restului Basarabiei si poate si a catorva sute de km patrati din N. Maramuresului in schimbul recunoasterii independentei si granitelor noului stat de catre Romania. Si alta ar fi fost si perspectiva relatiei Romaniei cu Ucraina. Probabil am fi colaborat mult mai strans si benefic pentru ambele tari iar Ucraina ar fi fost acum pe o cale sigura catre UE.

  Dar acesta este capitolul „sanse irosite in istoria Romaniei”, un „ce ar fi fost daca” am fi avut conducatori romani vrednici nu marionete ale unor interese.

 6. adevarat,moldoveni nu simt romaneste,desi eu tare mult mi-as dori..am luat contact cu multi studenti care vin din r.moldova..care ziceau numai albe de rusia si negre de romania..stiau limba rusa foarte bine..si chiar le placea sa cante cantece rusesti…ce poti sa mai zici??unirea fara sa vrea ei nu o sa se faca..moldova e pierduta de mult..si asa va ramane din pacate.unificarea celor doua romanii pentru ca asta sunt..nu se va face..pentru ca moldoveni nu simt romaneste..si cei care simt sunt foarte putini..cer pasapoarte ca sa poata pleca in spania italia germania..etc,nu pentru ca vor neaparat sa fie romani..si pentru ca iubesc romania,asta este realitatea cruda..si imi pare rau ca e asa..eu chiar fac parte din actiunea 2012,dar sunt dezamagit de ceea ce am vazut..pacat.basarabia e romania..nu oameni de acolo.

  • Vad ca „treaba” sta, pana la urma, cum credeam si eu…
   In acest caz, STATUL ROMAN ar trebui sa caute interesele NOASTRE pe acolo si daca se gaseste ceva bun in aceasta „unire” atunci hai sa o facem gen „hip hip ura ‘n shit” si asa ne alegem cu un punct de supraveghere a vecinilor nostrii „dragi” mult mai bun, aka colonie „romanesca”…
   Teritoriu marit, cu productie avand mana de lucru mult mai ieftina si chestii de genu’…

   Oricum pana la urma acolo sunt rusi cu gandire antiromaneasca si trebuie tratati ca atare, da mai intai hip hip ura” puduri de flori”, veselie si desene animate deastea sa dea bine lumii si cetatenilor de acolo si aici, ii stiti, aia cu bannere „i love democracy” si aia care dau flori la militie…sigur o sa ii incante pe aia, ca numarul lor a crescut alarmant si nu e bine…

    • Imi cer scuze pentru „spam” in primul rand 😀

     Hai sa pun tot cap la cap.

     Deci, multi, din toate partile o sa fie contra, asadar, trebuie sa le dam motive sa isi schimbe parerea despre aceasta „unire”.

     Noi o sa spunem asa:

     RM o sa fie anexata/reunita, sau cum vreti sa ii spuneti, si o sa aveti o multime de beneficii, fiind traiul mai scazut, noi o sa putem amplasa acolo fabrici, uzine, si orice de acest gen pentru a da o multime de locuri de munca datorita faptului ca mana de lucru este evident mai ieftina.

     Acces, evident dat fiind faptul ca suntem membri UE, la tarile europene.

     Posibilitatea pentru presedintele sa ramana in functie, si continuarea alegerilor „prezintiale” pe acea „comunitate” sa ii spunem, ex Spania, „sef” pe Cataluna, Comunitatea Valencia, Asturias, Andalucia etc, comunitati,administratii impartite.
     Deci in continuare va fi un „sef”/administrator in RM dar desigur respectand legile romanesti si va fi supus presedintelui Romaniei, si guvernului din „Noua Romanie”

     Cu aceste conditii o sa sara in sus de bucurie pana si rusii din Transnistria si vor accepta chiar si ei daca le-am propune acest lucru…

     PAREREA MEA!

     La multi ani.

 7. George, vezi ca mai sunt evenimente legate de Basarabia anul acesta: 9 aprilie este data Unirii pe calendarul nou, in 7 aprilie 2009 a fost revolta tinerilor din Chisinau, 16/28 mai – 1812 – prima anexare a Basarabiei de catre Imperiul Tarist, 28 Iunie – 1940 – a doua anexare a Basarabiei.

  Deci cred ca vor mai fi articole… anul acesta.

 8. Nu ma prind daca articolul asta s-a vrut serios sau e bashcalie.

  Daca e la bashcalie, va rog ignoratzi ce am scris mai jos 🙂 🙂

  ###############################################################

  N-am timp sa dezvolt, e prea mult de scris si nu am timp.
  Fara sa ma dau ‘intelijent’, spun doar ce gandesc, adica din putzul gandirii mele, pe scurt:

  1. Moldovenii nu prea se simt romani si nu prea vor unirea. Poate nu toti, poate numai majoritatea…

  Am vorbit cu multi, am avut colegi la facultate, si prin alte tari ‘straineze’, adica generatia tanara.

  In general vorbesc perfect rusa si foarte prost ‘moldoveneasca’. Asa de face ca un grup de vreo 10 moldoveni intr-o ambasada a Romaniei, cu pasapoarte romanesti, turuiau rusa intre ei si cu domnul de la ghiseu de abia rupeau ceva in romana.
  Dar se foloseau de pasapoartele romanesti ca sa beneficieze de libertatea de miscare in UUIIEEEEE.

  Politicienii moldoveni nu cred ca vor nici ei unirea.
  De ce sa fie slugi la alt stapan, cand pot fi sherifi pe tarlaua lor.

  Rusia nu va permite asta, si Rusia are mijloace de presiune in Europa si USA.
  Probabil ca nici Germania, nici USA nu vor fi de acord cu asta.

  Daca dumneavoastra credeti ca noi ne vom uni cu cineva fara ca aia sa-si dea acordul, va inselati.
  Sau nu cunoasteti istorie.

  Unirile precedente n-ar fi avut nici o valoare daca nu ar fi fost recunoscute de catre marile puteri ale vremii.
  Si daca marile puteri ale vremii n-ar fi avut interesele lor proprii ca sa recunoasca asta.

  Probabil dumneavoastra credeti ca Romania e vreo mare natiune care face ce o taie capul 🙂 🙂
  Sau ca vointa poporului in general conteaza 🙂 🙂

  S-a pierdut momentul prielnic de a scoate Moldova de sub cizma rusa, asta a fost la inceputul anilor 90, cand imperiul sovietic s-a destramat.
  Acum Rusia este in ascensiune.

  Unirea cu Moldova, nu stiu cat de fezabila e momentan. Si nu depinde numai de noi si de moldoveni.

  Poate doar daca ‘altcineva’ va decide sa-i anexam, asa formal cu o Unire.

  2. „o mare mobilizare a energiilor creatoare, ca in perioada interbelica. O trezire a spiritului creator, adormit inca.”

  Asta e limbajul ala de lemn comunist, sau numai artistii si visatorii mai scot d’astea cu „mobilizarea energiilor creatoare”

  De ce nu pe energiile alea ale lui Zamolxis? Ha? Sau sa-l mobilizam pe Bivolaru 🙂

  3. „Din punct de vedere geostrategic, dupa unirea Moldovei cu Romania, NATO va controla in totalitate partea de sud-est a Europei, iar Romania devine de facto unul din liderii regionali.”

  Ce s-o fi tot dand pe post asta cu ‘liderii regionali’…vom fi si noi mari lideri…Romania liderus maximus…

  Peste cine vom fi noi lideri? Peste Ungaria, Bulgaria, Serbia?

  Ca peste Turcia, Rusia, Ukraina suntem lideri la dat din coada! Da? Sunteti de acord cu mine ca NU o sa fim ‘lideri regionali’ peste astia?

  4. „un impuls pentru cresterea economica.”

  Asa, o afirmatie. Impuls justificat de catre cine? Crestere economica bazata pe ce?
  Va fi o scadere economica initiala, pt vor trebui bagati bani in zona aia.

  5. „conectarea Romaniei la spatiul ex sovietic, adica la o piata uriasa si resurse imense. Vom primi deodata o retea de relatii economice pe care o tara o costruieste intr-un secol.”

  Relatia Romaniei cu Rusia si vasalii este compromisa de mult.
  Daca dumneavoastra credeti ca Rusia va fi fericita ca Moldova s-a unit cu Romania si atunci isi vor deschide pietele pt noi, dream on!
  Ce piete vor fi avand moldovenii in spatiul ex-sovietic, se vor pierde si alea automat.

  6. „un bun precedent pentru recuperarea celorlalti romani si a celorlalte teritorii.”

  Ca sa citez un clasic in viata: ha ha haaa 🙂

  Dream on 🙂 !

  7. „Vor fi cu mult mai multi, vor fi cu mult mai puternici, vor fi cu mult mai respectati. Punct.”

  Respectati de catre cine.

  De catre rusi? 🙂

  De catre UUIEEE, unde suntem tziganii Europei?

  Cred ca moldovenii sunt mult mai respectati daca spun ca sunt din Moldova decat din Romania.

  In Occident imaginea romanului e asociata automat cu tziganii, cersetorii, hotii de buzunare.

  Nu cred ca-si doreste nimeni atat de mult ‘respectul’ altora pt romani momentan…

  8. ” ar beneficia imediat de avantajele cetatenilor europeni: libertatea legala de a munci oriunde, de a invata oriunde, cu diplome valabile oriunde, de a locui oriunde, de a cumpara oriunde, de a vinde oriunde. Oriunde in Uniunea Europeana, crema civilizatiei de pe planeta!”

  Romanii nu au libertatea de a munci liber in majoritatea tarilor din Europa, mai studiati!
  Poate dupa 2013. Dar sunt sceptic ca nu se va mai gasi o virgula in tratate pt noi.

  Nu suntem primiti in Schengen!

  Asta cu ‘crema civilizatiei’ de unde ati mai scos-o…

  Ce mandrie o sa fie pe Moldovenii aia, or sa intre direct in crema civilizatiei!

  9. „vor avea la dispozitie o piata de 500 de milioane de cumparatori civilizati si cu bani”

  Pe ce se bazeaza afirmatia asta?
  Pe experienta Romaniei? Vand romanii prea multe in Europa(ce industrie mai are Romania) si au bani multi? Care mai e salariul mediu prin Romania? E la fel ca in partea vestica?

  Vor deveni piata de desfacere pt 500 de milioane, care vor trai bine si vor avea bani pe spinarea lor.
  Moldovenii nu vor avea bani. Ca nici romanii n-au.

  10. „ar iesi imediat din zona gri, extrem de expusa pericolelor. In interiorul UE si NATO, sub protectia partenerului strategic SUA, amenintarea Rusiei ar deveni repede un vis urat si indepartat.”

  Amenintarea Rusiei va fi permanenta.
  Asta cu ‘parteneriatele strategice’, ale noastre sunt mai lungi si mai groase, nu?
  Asa cum exista Kaliningrad exista si Transnistria, in caz de pocneala se ‘ceva’ rusul pe parteneriatele nostre asa cum s-a si pe ale Georgiei…numai incearca sa-i provoci pe rusi!

  11. „ar vorbi romaneste oriunde. Oricand. Fara frica!”
  Nu-i opreste nimeni sa vorbeasca romaneste. Acasa sau afara.
  La mii de km de Rusia ei vorbeau tot rusa, ca pe asta o stiu mai bine, cu asta au crescut, vor trece generatii pana se rezolva asta.

  12. „expertiza adevarata, de la sursa, pentru spatiul ex sovietic.”

  Aha, dumneavoastra credeti ca astia din UE care fac afaceri cu rusii de ani de zile trebuie sa aduca moldoveni cu experienta de teren, din aia care stiu ei mai bine cum se fac afaceri cu rusii.

  Stati linistiti, ca au expertiza destula.
  Au oameni de afaceri, politicieni si servicii de informatii care au expertiza garla la facut afaceri cu rusii 🙂
  Nu au nevoie de moldoveni 🙂

  13. „conectarea directa a UE la spatiul ex sovietic”
  Nu se va conecta nimeni la nimic.
  Am explicat mai sus de ce nu functioneaza asta, probabil Rusia va da cu flit la toate contractele moldovenesti daca se va uni cu Romania.

  14. „s-ar rezolva pe loc si problema Transnistriei, pentru ca nu vad cum ar putea Rusia sa mai mentina trupe militare pe teritoriul UE si NATO!”

  Cum s-ar rezolva? Ca in Georgia sau ca in Kaliningrad?
  Rusul isi va lua jucariile si va pleca plangand la ma-sa?

  Pe ce lume traiti? Reveniti intre noi in lumea reala 🙂

  15. „Cat se tine Rusia de batoasa si cat de razboinica este in declaratii, daca este deconectata de la UE, moare prin “infometare”. ”

  Cred ca Europa va muri de frig si de foame fara petrolul si gazele rusesti cu MULT inaintea Rusiei.
  Rusia e o tara care la nevoie se poate autosustine, are resurse imense, si capital uman foarte bun.
  Aia nu vor muri de foame. Adica in mod sigur nu inaintea noastra.

  16. „Romania inca nu a facut uz in relatia cu Rusia de exceptionala pozitie de forta pe care i-o da calitatea de membru UE si de membru NATO. Inca”

  🙂 🙂 🙂

  Pe scurt, nu a facut, nu o face, nu o va face, pt ca pozitia de aia EXCEPTIONALA de forta a Romaniei fata de Rusia e fix un KK cu apa rece!

  Mai bine facem uz de energiile alea ale lui Zamolxis, sunt mai periculoase pt rusi 🙂 🙂 🙂

  Sau decolam cu Migurile 21.

  Noi cu rusii suntem ca pechinezul ala de latra pe langa picioarele tale si daca ai dai un shut ai rupi organele si zboara pe shosea in fatza masinii !

  CNN News Headlines: „Maine la ora 12:43:22:000 Romania va face uz de exceptionala pozitie de forta pe care i-o da calitatea de membru UE si de membru NATO. Rusia e in delir. Moscova este abandonata as we speak. Locuitorii Rusiei se refugiaza in China”

  17.”Romania iar a facut o sotie. Dar nu avem ce face, decat s-o ajutam, ca e in curtea noastra!”

  Daca dvs credeti ca asa functioneaza politica in interiorul Uniunii, cu ‘shotia si cu ajutatul’, cu ajutatul fratziorului mai mic, ca e de-al nostru, va inselati.

  In niste limite, si-o trage toata lumea la toata lumea, cascavalul e pe bani.

  Vezi si exemplul Olandei care nu le lasa sa intram in Schengen.

  Daca interesele sunt comune, doar atunci impart cascavalul.

  „Vezi nu mai departe de cazul Greciei”

  Ce sa vedem in cazul Greciei?
  Grecia e mancata.
  Este ‘ajutata’ momentan pt a nu darama sistemul financiar comunitar, nu este lasata sa defaulteze pt ca
  se ajuta pe ei insisi nu pe greci.
  In plus, Grecia va fi cumparata ieftin la bucata.

  • Multumim pt. dusul rece!

   E oarecum adevarat tot ce ai spus. Fara o deteriorare serioasa a situatiei pe Nistru, nu prea vad oportunitatea de a face Unirea in urmatorii ani. Iar daca nu se face pana prin 2018, pe urma va fi mai greu, deoarece apare „traditia” de stat independent, iar intrarea in UE ca stat de sine statator mai devreme de 10 ani nu o vad.

   Insa asta nu ne impiedica sa facem eforturi sa ne apropiem unii din altii (iar unii sa vorbeasca mai des romana nu „moldoveneasca”) si sa fim pregatiti daca va apare vreodata oportunitatea Unirii, pentru a o fructifica. De obicei, ocaziile ratate, de genul celei din 1990, se razbuna.

  • Probabil ca imi voi atrage din nou injuraturi, dar….cam asa este! Daca va fi unirea si cand va fi, va trebui s-o gandim cu capul limpede si pe baza de pragmatism, cu entuziasmul s-ar putea sa-i facem pe rusi sa moara pana la urma, da de ras…
   Si voi mai repeta odata: cei care sunt mai reci si gandesc la concret, o astfel de operatiune, nu inseamna ca sunt mai putin patrioti decat cei care flutura steraguri si fac galagie. In general este chiar invers…

   • mah da unul nu v-ati misca burtile din fata calculatorului pt a le arata fratilor nostrii ca nu i-am uitat, ca suntem alaturi de ei si ca ne pasa de suferinta lor, ok vreti unire doar pe facebook si twiter…Sunt perfect constient ca Germania si Franta dupa experianta cu criza economica din ultimii ani nu vor mai accepta alte state membre in UE decat daca sunt pregatite iar Republicii Moldova ii trebuie vreo 15 ani de reforme ca sa fie pregatita…dar nu cred ca ne poate impiedica nimeni sa le aratam fratilor moldoveni putina afectiune.

    Ungurii dece pot venii cu zecile de mii din Ungaria pana la Sumuleu-Ciuc?, stiu teoretic ei vin in pelerinaj de Rusalii, vor sa arate ca le pasa de semenii lor, ca nu i-au uitat, ca-i sustin, bla bla bla bla, dar in practica vin cu steagurile ungariei mari si striga in gura mare lozinci nationaliste
    http://www.antena3.ro/romania/aproximativ-10-000-de-pelerini-maghiari-au-vizitat-granita-de-o-mie-de-ani-127933.html

    sau la Baile Tusnad la Universitatea de vara
    http://www.ziare.com/miercurea-ciuc/stiri-actualitate/premierul-ungariei-viktor-orban-asteptat-la-lucrarile-universitatii-tusvanyos-2345808

    Potrivit sursei citate, la manifestare sunt invitati peste 100 de politicieni maghiari din Romania si Ungaria, numarul participantilor romani fiind destul de redus. Temele de discutie vor fi diverse, de la acordarea cetateniei maghiarilor din afara granitelor Ungariei, pana la strategia de dezvoltare a Tinutului Secuiesc, infiintarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania, politica nationala maghiara, criza economica sau recensamantul populatiei.

    Printre invitati se numara vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, vicepresedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, presedinta Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, presedintele UDMR, Kelemen Hunor sau ministrul Mediului, Borbely Laszlo.

    UNGURII DECE POT SA SE ADUNE SI SA STRIGE IN GURA MARE CA VOR SA SE UNEASCA CU TRANSILVANIA???? NOI DECE SA NU PUTEM???????

    • Nu se face nici un rahat cu pacifismu’ asta, doar sa ne adunam si camuflam in moldova vreo 10.000 de romanasi si sarim pe transnistria ca „voluntari” pentru RM, si cam asta ar fi.

     Inventam noi un motiv…

    • Eu l-am ajutat pe unul din victimelle evenimentelor din 7 aprilie 2009 sa ajunga teafar in Chisinau sa depuna marturie la politie impotriva mizeriei de militian care l-a calcat in picioare.

  • Ficare dintre noi doreste sa-si cunoasca originile chiar daca i-a fost modificata istoria din cauza imperialismului. Cand tinerii moldoveni vor cunoaste mai bine radacina primordiala a neamului romanesc cu siguranta vor vrea sa fie alaturi de fratii lor. Demnitatea umana nu trece doar prin stomac. Neamul nostru chiar daca a mers prin situatii grele si-a recapatat demnitatea. Daca cel de la Hotin vorbeste romaneste, asta nu se datoreaza lui ca individ ci spiritului stravechi cu care se naste fiecare din aceasta natie. Cel ce nu simte acest spirit care-l va indemna sa-si cunoasca radacina primordiala unica pe acest pamant nu este roman, nu este moldovean, nu este dac, nu este nimeni.
   „Viață-n libertate ori moarte!” strigă toți.
   Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
   Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pământ!

 9. foarte bun comentariul si realist..desi nu e bun pt noi..e foarte realist!!baiete..vezi adevarul.suntem mici,asta e adevarul..iar moldoveni „frati nostri” vorbesc rusa mai bine decat romana!!

 10. Din „pacate” (pt. unii „academicieni”) ai folosit numele lui Andrei Vartic. Omul si metodele sale de „investigatii” in zona Sarmizegetusei a(u) fost foarte controversat(e). Asocierea lui cu ideile lui Napoleon Savescu i-au asigurat o aura fie de patriot, fie de…patriotard.

 11. Faptul ca putem discuta deschis despre unire ii un progres fantastic, acum 3-4 ani nu puteam deschide subiectul nici macar in gluma.

  http://www.statistica.md/recensamint/Caracteristici_demografice_ro.doc

  Componenţa naţională a populaţiei Republicii Moldova înregistrată la recensămîntul din 2004 relevă faptul că moldovenii, populaţia majoritară, constituie 75,8% din totalul populaţiei, marcînd o creştere cu 5,9% faţă de 1989. Alături de moldoveni, în ţara noastră convieţuiesc ucraineni, reprezentînd 8,4%, ruşi cu o pondere de 5,9%, găgăuzi – 4,4%, români – 2,2%, bulgari -1,9% şi alte naţionalităţi, cu o pondere de 1,0% din numărul total al populaţiei ţării. Pentru 0,4% din locuitori naţionalitatea nu a fost înregistrată.

  Rusii au o pondere foarte mica in total populatie, pe viitor tendinta minoritarilor ii de descrestere pt ca ei vor emigra spre zonele cu nivel de trai mul mai ridicat, cine prefera sa ramana in Transnistria intr-o zona de conflict permanant? mai bine se urca in tren pana la Moscova in speranta unei vieti mai bune. In ziua de azi timpul nu mai are rabdare cu tinerii, ei vor sa duca o viata decenta acum si majoritatea refuza sa faca o curba de sacrificiu in speranta unei vieti mai bune in viitor. Asadar cei care au posibilitatea vor parasii zona siputin probabil ca alti cetateni rusi sa mai fie adusi cu forta, impotriva vointei lor pt a locuii si muncii in Republica Moldova/Transnistria care ii cea mai saraca tara din Europa.

  La recensămîntul din 2004, 78,8% din populaţia ţării a declarat ca limbă maternă (prima limbă care a însuşit-o în frageda copilărie) limba naţionalităţii sale, iar 20,8% a indicat o altă limbă, care nu coincide cu naţionalitatea sa. Din rîndul moldovenilor, 78,4% au declarat ca limbă maternă, limba moldovenească, 18,8% limba română, 2,5% limba rusă şi 0,3% au declarat alte limbi materne.

  Majoritatea populatiei se declara moldoveni si vorbesc limba ‘moldoveneasca’. Recensamantul ii facut cand la putere erau comunistii.
  Din pacate multi moldoveni se declara anti romani, asa au fost invatati de mici, li s-a spalat creerii de propaganda bolsevica/comunista, dar nu trebuie sa-i condamnam, trebuie sa fim langa ei, sa-i ajutam, sa discutam cu ei ca ce au invatat in trecut nu ii si adevarat.

  In genaratiile tinere imi pun mare speranta, ei au posibilitatea sa nu mai traiasca la umbra comunistilor, ei sunt generatia facebook, twiter, hi5 care nu accepta compromisuri cum au facut parintii lor, multi tineri basarabeni refuza sa mai invete limba rusa si prefera franceza, engleza.

  Am vazut pe cineva spunand mai sus ca face parte din actiunea 2012, eu propun ca la anul sa ne adunam si in Romania vreo 2.000-3.000 de romani si sa strigam unire, sa le aratam fratilor de dincolo de Prut ca ne pasa de ei, iar peste 2 ani sa ne adunam vreo 10.000 de oameni si la Bucuresti si la Chisinau, si peste vreo 5 ani sa fim 100.000 de oameni si sa efectuam unirea.
  Cum au reusit germanii sa se unifice, s-au adunat gramada mare si de-o parte si de alta a zidului Berlinului, l-au dat jos si s-au unit. Nu putem face unirea din fotoliu doar scriind pe diverse saituri sau pe facebook. UNIREA SE VA FACA DOAR CAND VOR FI 100.000 DE OAMENI LA BUCURESTI SI INCA 100.000 DE OAMENI LA CHISINAU STRIGAND IN GURA MARE: VREM SA NE UNIM!

  • Fara nici o suparare da treaba asta cu adunatu’, frati, surori, si alte chestii de genu nu o sa mearga.

   Fara aprobare UE,Rusia, USA, noi putem doar sa „speram”…
   Deaia nu mai dorm eu noaptea…ca vrea unu/una unire din ALTA tara (considering situatia politica), de parca imi e mie benefica, interesu vine cand se vorbeste la nivel national, gestionarea zonei, etc, interese financiare pur si simplu.

   Ne foloseste la ceva (strategic, economic etc) „unirea” ?
   Da, bun, hai sa vedem cum facem sa se intample…
   Nu, atunci sa fiti sanatosi.
   Investind miliarde de dragul „fratilor” fara nici un rost pare destul de prostesc…
   Cu banii aia ne putem pune armata la punct si da ceva locuri de munca pe aici.

 12. noi vrem unirea..ei nu vor..ei vor sa fie europeni..si profita de noi..nu vor sa fie romani..nu va ganditi ca cer cetatenie de dragul romaniei..vrajeala..nici unul macar nu a cerut cetatenie pt ca asa a simtit..a cerut pt a putea munci in europa.sunt de neintors,si cum a zis cineva mai sus..degeaba vrea poporul..daca stapani adevarati ai lumi nu au interese..iar noi nu mai suntem de mult stapani pe pamanturile astea.suntem cumparati particica cu particica..iar daca e sa o luam..moldoveni nu sunt mai saraci ca noi..poate statul republica moldova e mai sarac..dar nu si cetateni..pt ca bani care ii castiga acolo..sunt cam ce castigam noi aici,..ei au preturi adaptate pt bani lor..noi pt bani nostri.nu imi spune ca daca ne unim..ei o sa o duca mai bine..minciuni.o sa creasca preturile la fel cum cresc salariile.si tot acolo ajung..asa ca mai bine asa cum e.fiecare cu ale lui.am fost mare sustinator al uniri..pana cand am vazut adevarul..si acela ca nu avem cu cine..ei sunt rusificati pana in maduva oaselor.

 13. 1. Mai trebuie de citit niste carti de istorie, conteaza foarte mult cand vrei sa „sperii” pe ceilalti useri cu scenarii apocaliptice si cu adevarul ( pe sistemul Romania e de kko si restul sunt rauri de miere).
  2. Romania mereu a fost inconjurata de imperii. Dar ca sa vezi a reusit sa existe si in (aproape) componenta intreaga. Probabil si atunci erau tot felul de oameni care dupa o vorba cu moldovenii si-au facut o impresie generala fata de o tara intreaga si au spus ca nu se poate sa lupti cu ditamai imperiu ungar (a se citi Rusia de azi). Nu tot asa vorbeau unii romani cand Romania a prins la curaj sa elibereze Transilvania?!
  3. Aberatii gen ca in anii ’90 s-a pierdut sansa unirii. Cum naiba pierzi ceva daca acei oameni exista?! De ce ii da-ti la o parte? Ei exista si erau marea majoritatea a populatiei din Moldova. Sa spui ca nu mai ai cu cine vorbi acolo trebuie sa fii pur si simplu pierdut in timp.
  4. Ca moldovenii vorbesc „moldoveneste” si stiu foarte bine rusa. Asta chiar ma facut sa zambesc! De unde stie cel care a auzit rusa, ca aia vorbeau bine rusa? Moldovenii vorbesc cum vorbesc. 50 ani de comunism nu va spune nimic? Si nu mai manipulati prin fraze gen ca ei nu vor sa vorbeasca romana, ca sunt impotriva Romaniei si tot asa. Pe ce va bazati cand spuneti asta?! Pe niste exemple. Pai asa pot face la fel si moldovenii, sa vorbeasca cu doi rromi si sa zica ca Romania este o tara de tigani si gata nu mai trebuie sa gandesti, conteaza teoria ghicitului.
  5. Din cate vad cei care comenteaza cunosc situatia din Moldova din ziare, privit televizor, vorbit cu doi, trei moldoveni si gata. Ca sa poti spune ca totul este pierdut trebuie sa ai argumente solide, nu fraze gen ba astea le place sa cante in rusa. Iaca na! Da romanilor nu le place sa cante manele? Lasati deoparte lucruri care nu conteaza. Ce naiba deja va legati de cantat, ca unul a zis ceva, ca ei vor pasapoarte doar sa plece peste hotare. Mai da-o incolo de treaba!

  • „ei vor pasapoarte doar sa plece peste hotare. Mai da-o incolo de treaba!”
   Poate celelalte „presupuneri” se pot discuta, unele dintre ele, dar despre asta ca se folosesc de noi luand pasapoarte romanesti sa plece afara, sunt sigur.
   Pun pariu ca nici UNU nu sia luat pasaport, asaaa ca ii e drag de Romanica noastra…

   Ne unim, le dam de munca, ei iau salarii, noi productia si PA.

   • Eu pot pune pariu cu tine ca n-ai dreptate. Eu cunosc situatii concrete si iti pot argumenta.
    Sa le luam pe rand. Cetatenie s-a dat undeva la vreo 200 de mii, din care jumatate pana la ameliorarea legii. Ca sa poti lucra in Romania ai nevoie de buletin si nu poti lucra cu pasaportul, ceea ce inseamna ca daca nu locuiesti in Romania nu ai de lucru. Putine firme te vor angaja fara buletin. Iar ca sa fii angajat ca cetatean moldovean in Romania trebuie sa treci printr-un calvar unde multe firme pur si simplu renunta sa te mai angajeze.
    Acum spune-mi, ce erai sa faci?

    • Indiciu: pasaport romanesc sa plece in UE.

     Nu am inteles ce vrei sa spui cu „ce erai sa faci?”

  • Nu fratioare cum sa te banez?! Insa nu stau tot timpul pe PC si datorita Link-urilor puse de tine, intri automat in asteptare, sau cateodata, nici eu nu stiu de ce, se intra direct in spam. Verific cat pot de des blogul pt astfel de mesaje, inclusiv de pe telefon, dar cateodata mai dureaza.
   Scuze…

 14. @ M.C Pai am explicat ca daca puteai sa vii sa lucrezi in Romania nu mai erai sa spui ca moldovenii isi iau cetatenie ca sa plece in UE, erai sa spui ca moldovenii isi iau cetatenie ca sa munceasca in Romania.

  • Haha, nuuu 😀

   Vroiam sa spun ca ei acum se folosesc de noi pentru pasaport sa plece in UE, si in legatura cu munca, ma refeaream la acea „unire”/anexare, era ca un fel de „deal”, ne unim, le dam de munca in „zona” Basarabiei, si productia sa mearga la noi, asta pentru cei care nu au de gand sa se mute/sa plece de unde stau acum in RM.

   Si pasapoarte romanesti desigur, si de aici ei fac ce vor, muncesc la ei in tara sau pleaca, anexarea e facuta.

 15. Am urmarit ultimele discursuri ale lui Tokes .Omu vorbeste foarte frumos de impacare intre romani si unguri ,si este convingator ,vine cu argumente crestine .Vreau sa intreb pe forumisti daca ar vrea sa faca o unire cu Ungaria si sa traiasca acolo ca minoritate.

  • Daca tot suntem la drepturi pe teritorii, ar trebuii sa luam la palmi toti vecinii.

   Daca era sarcasm, tot nu imi schimb parerea despre unirea asta pe baza de „sentimente” cu RM.
   Interese si punct, castigam ceva, bine, nu la multi ani, sau, dasvidaniya…
   Romania nu e crucea rosie.

 16. ba lasa-l pe tokes..nici sa nu mai pomenii de persoana aia vreodata..nu merita atentia..impaciuitor??cu genul de declaratii ca harghita so covasna ar trebui sa fie teritoriu ungar??Sau ca ar trebui s aiba autonomie??sau ca romani din acele judete traiesc ca si in alta tara???in propria lor tara..sa se tina cont de asta..si tu il pomenesti ca fiind drept impaciuitor??

  • De ce sa-l las pe Tokes,dupa demisia presedintelui Ungariei (daca si-ar da toti din Bucuresti demisia pe asemenea motive nustiu ce s-ar intampla),Tokes este in carti pentru presedintia Ungariei Cum la noi este an electoral , sfintiasa probabil va candida la presedintia Romaniei ,deci,se creeaza conditii pentru o unire ca in timpu lui Cuza.Noi santem patrioti Unionisti convinsi ,vrem sa traim in tara mare , puternica ,meritam sa avem o capitala europeana cu malurile scaldate de Dunare.Gandeste-te ce ar fi fost daca moldovenii lui Cuza ar fi gandit la fel ca tine.Si ungurii ar fi mai receptivi ca basarabenii la asemenea propunere , cu ei se poate discuta asa ceva.

 17. Va scriu din Republica Moldova, traiesc la Nistru ,acei cu interesul precum ..daca avem ceva de luat de la basarabeni e bine daca nu avem ..Pa,voua va trebuie o lopata pe spate.Cei drept si la noi se vorbeste ca sunteti saraci lipiti pamintului , in al doilea rind cind veniti la noi si vorbiti despre neam si frate..parca ati fi o muiere violata…fara mindrie ca suntem romani si ca suntem cit o mare,tiganii va fura,ungurii se bat joc de voi ….avem si noi probleme dar ale voastre si mai mari.
  rusul cit sta vine la noi …ba unul ba altul..chiar daca nu e pamintul lor,dar voi din 27 mil ..daca au venit pe partea asta de prut 10 si aceea din paste in paste.
  Una este ca rusii de aici cind spun ca sunt impotriva unirii ….o spun numai ca se tem de voi de prapadenia lumii , cu tot cu rusia lor mare, va o spun eu basarabeanul.
  In privinta la greseli gramaticale..rau o duc…din motive ca multa informatie in limba rusa a fost pina in acest timp(filme,carti,publicitate, tira pira)

  • He-he! Bine ai venit frate! Sa mai treci pe la noi, ca vor mai apare articole din categoria asta la dezbateri!

   Nu ne lasam cu una cu doua…

   Cat despre probleme, Romania are destule… suntem cam la fel si la capitolul asta.

   Nu mai suntem nici 20 de milioane ci numai vreo 19, in tara…

 18. Cu cit o sa fiti mai mult prezenti la noi peste Prut cu atit noi o sa ne unim mai tare de voi…eu nu am stiut de romanii de de peste Prut (Bucuresti ,Iasi….,) pina in anul 2008 plus minus,invatam la scoala Istoria Romanilor..dar invatam istoria ca la o tara straina (Spania, Franta…,) , pe urma am aflat ceva informatie ca avem aceeasi limba si suntem acelas neam prin prezenta voastra la noi.

 19. Alexandru, bine ai venit in comunitatea noastra, desi multi(rusi, unguri) incearca sa ne demonstreze ca suntem diferiti eu te consider ‘fratele meu’ si adevarul istoric va iesii la suprafata, adica Republica Moldova si Romania sunt acelasi neam, iar odata ce vom realiza ca facem parte din aceeasi familie nu ne mai ramane decat sa ne unim asa cum au vrut stramosii nostrii.
  Comunistii din R Moldova au incercat in ultimul secol se creeze o imagine negativa Romaniei, cum ca am fi tigani, ca avem o cultura diferita, cum ca suntem fascisti tocmai pt a impiedica apropierea si reintregirea noastra, sper ca realizezi ca totul a fost o minciuna.
  As fi tare bucuros daca ai recomanda acest sait si altor prieteni basarabeni sa vina sa discute cu noi, sa dezbatem subiectele avand puncte de vedere de pe ambele maluri ale Prutului, sa vedem ce ne atrage, ce ne deosebeste, care sunt problemele, sa incercam sa ne cunoastem mai bine, dialogul ii cea mai buna calea spre rezolvarea divergentelor.
  Dece vrem sa ne unim cu voi, poate voi nu vreti sa va uniti cu noi, haideti sa discutam deschis acest subiect fara teama si fara resentimente, pana acum 3-4 ani nici nu puteam deschide un asemenea subiect de disctutie, era tabu asemenea initiative, ba ca-i suparam pe rusi, ba ca-i suparam pe unguri…a venit fratilor vremea sa spunem in gura mare ce avem pe suflet, nu mai putem tacea, nu mai putem accepta pumnul in gura, trebuie sa ne asezam la masa si sa discutam daca unirea si reintregirea neamului romanesc asa cum au vrut stramosii nostrii si care au luptat cu arma in mana pt realizarea acestui deziderat, este sau nu solutia si calea de urmat in viitor.

 20. Inainte de a intreba vrem unirea sau nu…trebuie sa va cunoastem din nou, de cind am fost cu rusii orice legatura cu voi a fost rupta, orice propaganda era impotriva voastra, vau pus pe voi la nivelul chinejilor fata de noi(alta natiune), putina rabdare si mai multa munca…nu ca o sa vrem unirea dar o sa si o facem contrarar vointei lumei intregi.
  Organizati competitii la nivel de sate ,raioane prin fotbal , shah, volei….etc si atunci numarul celor care vor unirea se vor mari vertiginos in fiecare luna ce trece, treceti Prutul mai cu indrazneala.

  • La nivel de armate ne cunoastem deja destul de bine… Vad ca urmeaza politia si carabinierii.
   Urmeaza si restul.

   Noi ne cunoastem demult dar am uitat cum e sa traim in aceeasi tara.

  • Pai asta zic si eu, hai sa ne cunoastem, recomanda acest forum cat mai multor basarabeni sa vina sa discute cu noi, ii foarte important sa vedem cum gandeste fiecare, sa avem cat mai multe opinii de pe ambele maluri ale Prutului. Dupa ce incepem sa ne cunoastem mai bine putem organiza si competitii sportive de fotbal, sah, volei.
   In Romania se transmite de la Chisinau showul muzical „Fabrica de Staruri”, am vazut ca are si audienta, ii bine primit in randul maselor, am vorbit si eu cu prieteni, cunostinte, au zis ca se uita, ca le place ce vad, ii un prim pas in a ne cunoaste mai bine.
   Parca anul trecut s-a luat decizia in Romania ca numarul de burse pt basarabeni sa creasca de la 2.500 la 5.000 pe an, acesta masura va ajuta sa ne cunoastem si mai bine.
   Am facut progrese fantastice fata de acum 3-4 ani cand la putere in R Moldova era voronin si daca un basarabean spunea ca-i roman era aproape linsat pe strada, mai sunt foarteeeeee multe probleme de rezolvat pana la unire, dar ii bine c-am pornit la drum si incepem sa tragem impreuna la caruta.

 21. Apropos de economie:
  Economia Moldovei va crește anul acesta cu 3,5%, iar la anul cu 4,5%. Așa anticipează Fondul Monetar Internațional într-o nouă prognoză citată de Moldpres.

  Creșterea economiei moldovene va fi asemănătoare cu a altor economii din CSI, ca Rusia și Ucraina, dar mai mare decât a țărilor din Uniunea Europeană.

  Moldpres notează că prognoza creșterii economice publicată de FMI confirmă în linii mari prognozele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și ale guvernului de la Chișinău, care este totuși ceva mai optimist.
  http://www.europalibera.org/archive/news/20120419/445/445.html?id=24552989

  • Si acum partea de cercetare din Romania – un exod dramatic in ultimii 20 de ani:
   http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/exodul-creierelor-vezi-cati-cercetatori-pierde-romania-in-fiecare-an-si-cand-cercetarea-va-disparea-definitiv.html
   In cadrul analizei de fata, am inclus toti salariatii din unitatile de cercetare si dezvoltare, adica si personalul care participa direct si cel anexat acestui sector. Tot ceea ce inseamna personal din unitatile de cercetare!

   Iata datele: in 1993, aveam angrenat in activitatea de cercetare si dezvoltare un numar de 118.329 de angajati. In 2010, numarul acestora ajunsese la 46.136!

   Practic, in 17 ani, numarul cercetatorilor s-a redus de aproape trei ori. Daca o tinem tot asa, in 20 de ani ar trebui sa desfiintam acest sector cu totul, sa scoatem aceste domenii din nomenclatorul profesional.

   Sectoare

   Mai mult decat atat, daca ne uitam in detaliu, vedem ca cercetarea in sectorul privat non-profit este aproape inexistenta. Doar 234 de cercetatori lucrau in zona privata non-profit. In statele industrializate, aceasta zona este extrem de puternica, poate cea mai puternica din toate sectoarele cercetarii.

   Si vestile proaste nu se termina aici: cercetarea din zona corporatista a inregistrat cel mai naprasnic declin.

   Astfel, in intreprinderile din Romania mai sunt doar 11.479 de cercetatori. In 1993, numarul cercetatorilor care activau in diverse intreprinderi era cu mult mai mare! Imens de mult!

 22. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12045579-dmitri-rogozin-daca-sunt-romani-granitele-vor-altele-nu-numai-transnistria-dar-nici-alte-regiuni-ale-moldovei-nu-vor-dori-intre-romania.htm

  „Daca ei vor in Romania, cu toata dorinta de a-i ajuta sa pastreze un stat unitar, nu vom reusi. Nu numai Transnistria, dar, probabil, nici alte regiuni ale Moldovei nu vor dori sa intre in Romania”, spune acesta, in interviul citat.

  bai frate ce disperat ii rogozina, nu trece o zi sa nu zica ceva de separarea transnistriei…ii foarteeeeeeee mare disperarea la Moscova ca R Moldova a intors privirea spre Europa. Nu le vina sa creada ca ca Romaniei si Republicii Moldova nu le mai este frica de ei si se gandesc la unire.

 23. Prostii. Am vrut sa inteleg cu cine se poate discuta la Chisinau. Am intalnit pragmatici, care inteleg avantajul si importanta unor relatii de lunga durata cu Rusia.

  K.: Oamenii astia au nume…

  D.R.: Guvernul Moldovei este condus de un om absolut pragmatic – Vlad Filat. Cu el se poate sta de vorba.

  l-am mirosit de ceva vreme ca curva de vladimir filat s-a vandut rusilor…tradator imputit si zdreamtza ordinara aces vladimir filat

 24. Sunt total de acord cu cele spuse mai sus, caracterul pragmatic (Doamne ce nu iubesc această noțiune) al articolului mi-a plăcut.
  Situația din Basarabia este EXTREM de complicată, eu personal mă simt român și știu de unde mă trag, sunt născut pe malul estic al Prutului, să fie clar tuturor. I-am învățat pe ai mei să se dezvețe de ”pi moldovnești” și să-i zică română, nu că ar avea această convingere și ar nega că vorbesc română, doar că socot acest factor puțin important.

  Vă spun un lucru, în mare parte, de la tembelii rusificați, care stau drepți la auzirea imnului Rusiei, cum s-a spus mai sus, nu te poți aștepta la nimic special. Dacă mintea nu le este deschisă, ei nu se fac peste noapte ruși, tot români sânt și au sânge de români basarabeni în vene. Care au avut ocazia să-i cunoască știu că problema nu este doar în ”convingeri”, ci este adânc ascunsă în modul lor de gândire, sunt agresivi și nu sunt deschiși la dialog pe această temă. Sunt și oameni deștepți și conștienți, și de vârsta a 2-a, și de a 3-a (păcat că sunt minoritari).

  Accentul trebuie să fie pus pe generația tânără, pe sistemul de învățământ (e cam varză), pe promovarea culturilor și valorilor românești.

 25. România, furnizor de securitate pentru R Moldova. Ministrul Apărării Naţionale al României a reafirmat vineri, la Chişinău, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său, Vitalie Marinuţa, disponibilitatea instituţiei pe care o conduce de a continua furnizarea de expertiză Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

  http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/romania-furnizor-de-securitate-pentru-r-moldova-88164.html

  Cei doi miniştri au semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar. Acordul stabileşte cadrul juridic necesar cooperării militare între cele două părţi şi cuprinde prevederi referitoare la domeniile şi formele de cooperare, instituirea Comisiei militare mixte, organizarea şi desfăşurarea exerciţiilor şi antrenamentelor comune, protecţia informaţiilor, aspecte financiare şi statutul juridic al personalului.

  Domeniile de cooperare prevăzute în cadrul Acordului includ, printre altele: politica de apărare, controlul armamentelor, planificarea apărării, pregătirea personalului, legislaţie privind apărarea naţională, managementul resurselor umane şi al resurselor bugetare, cercetare ştiinţifică, controlul şi managementul spaţiului aerian, informaţii militare, activităţi medicale, probleme sociale, istorie şi ştiinţă militară, activităţi culturale şi sportive. Acordul semnat astăzi va fi supus ratificării de către Parlamentul României.

 26. Pingback: O cale mult mai rapida si mai sigura decat Unirea prin integrare – Integrarea prin Unirea R. Moldova cu Romania « CER SI PAMANT ROMANESC

 27. Rog administratorul acestui sait sa mediatizeze urmatoarea stire, m-as bucura tare mult daca aceasta stire ar sta pe prima pagina ca stire de inceput in urmatoarele 10 zile!

  http://rgnpress.ro/rgn_12/categorii/eveniment/5519-consiliul-unirii-cheama-romanii-pe-13-mai-la-chisinau-pentru-a-cere-reunirea-celor-doua-state-romanesti.html#Scene_1

  Oferiţi două zile din viaţa Dumneavoastră ŢĂRII, din al cărui neam vă trageţi – ROMÂNIA, în hotarele sale străbune – aşa cum spunea, în poemul “DOINA”, marele nostru poet naţional MIHAI EMINESCU, se arata intr-un apel al Consiliului Unirii si preluat de Romanian Global News.
  “E timpul să sprijinim fiecare, personal, reunificarea teritoriilor străbune, prin revenirea la trupul Ţării-Mamă – România.
  A venit clipa să fim alături de fraţii români din Basarabia, care, pe 13 mai, începând cu ora 13.00, se vor aduna în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, unde îşi vor arăta dorinţa de reunificare cu România.
  Pentru cei care încă nu ştiu – vă spunem: la CHIŞINĂU s-a format CONSILIUL UNIRII.
  Conducerea Consiliului Unirii transmite tuturor românilor din Patria-Mamă mesajul că ne aşteaptă să le fim alături, la Chişinău. Astfel români din toată România, se pot alătura unioniştilor la Chişinău, ca să demonstrăm lumii întregi că românii din Basarabia, Bucovina de Nord şi România vor să fim împreună, şi nu la cheremul intereselor imperialiste.
  Faceţi un efort financiar şi logistic ca să fiţi prezenţi la Chişinău în zilele de 13 mai, începând cu ora 13.00, şi pe data de 16 mai, când se împlinesc 200 de ani de când Imperiul Ţarist a rupt Basarabia de la Trupul Moldovei.
  DACĂ NE IUBIM ŢARA, NU PUTEM FI NEPĂSĂTORI LA SUFERINŢA ROMÂNILOR DE PESTE PRUT!
  BASARABIA ŞI ROMÂNII BASARABENI NE VOR ALĂTURI DE EI LA CHIŞINĂU PE 13 ŞI PE 16 MAI.
  Actiunea organizata de componentele Platformei unioniste “Consiliul Unirii”, inclusiv de Forul Democrat al Romanilor din Republica Moldova, este sprijinita de componentele Platformei Civice “Actiunea-2012″, se arata in apelul Consiliului Unirii.

  • bre Georgica, te-am rugat ieri sa pui stirea asta pe prima pagina, vad ca te faci ca ploua, nici macar bun simt nu ai sa promovezi o miscare unionista mai ales in contextul in care azi vine si presedintele Republicii Moldoma in Romania…in schimb vad ca ne-ai pus stiri cu India putere nucleara sau ca Israelul trimite trupe la granita cu Egipt, mda…stam si comentam ce tehnica militara au mai produs unii si altii si nu suntem in stare sa promovam ideile unioniste, nu mai zic sa participam la un astfel de eveniment…rusinica 😦

   • Trebuie sa intelegi ca RoMilitary este un blog militar si nu pot tine 10 zile pe prima pagina un astfel de anunt. Am publicat si voi mai publica articole legate de problema Unirii, insa nu voi face din aceasta tema o problema de capatai. Imi pare rau daca am fost inteles gresit.
    Si, desi aveam intentia sa public ce mi-ai trimis tu …pur si simplu am uitat.
    Cu scuzele cele mai sincere va intra acum. Insa doar astazi.

    • Georgica, te-am iertat pe jumatate, daca vrei sa te iert de tot trebuie sa lasi stirea 10 zile pe prima pagina :)…iti propun sa faci un sondaj de opinie intre forumisti, daca sunt sau nu de acord ca aceasta stire sa stea pe prima pagina 10 zile, ce zici?…nu vad dece ar deranja functionarea blogului cu stirea asta pe prima pagina, daca nu vrei, poti lasa macar linkul catre stire…sunt ferm convins ca aceasta stire va genera mai mult interes si comentarii decat oricare alt articol militar.

    • George, poti sa faci ca si cu „Noi vrem avioane”… sa ramana activa stirea.

 28. Nu ne putem opune destinului! Voi sunteti noi si sunteti trup din Dacia straveche, sunteti cei care intr-un numar mai mare ati reusit, nefiind ocupati de imperiul roman, sa pastrati limba dacica, fiindca chiar daca destinul ne-a despartit noi vorbim aceeasi limba de milenii. Va respect si va iubesc si doresc sa va adunati toti, si intr-o zi, daca nu vor vrea conducatorii vostri care nu mai simt romaneste cand vad banii puterilor imperiale cat si functiile date de acestia, sa veniti si sa cereti asta la Iasi. Trebuie sa fim impreuna. Romania nu este ea fara voi, fratii nostri, dar cu voi impreuna vom fi mai mult, vom fi DACIA.

 29. Nu exista Moldova, exista romani. Stefan cel mare a fost si al moldovenilor de peste Prut, din Basarabia si al moldovenilor de dincoace de Prut, din Romania. Asta trebuie facut, unirea cu Romania, reintoarcerea in tara a romanilor furati in 1940. Pt Romania va fi extrem de greu, Romania nu este Germania ca sa „cumpere” inapoi de la rusi Basarabia si Bucovina de Nord asa cum a facut Germania federala cu Germania de est. Dar eu tot sper ca se va intimpla unirea, reintoarcerea tinuturilor si mai ales a oamenilor furati de catre sovietici in 1940. Vine acum sarbatorirea a 100 de ani a Marii Uniri de la 1918. Poate o putem face atunci. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s