Typhoon-ul revine operational (submarinul)

Standard

Vorbim aici de faimosul, poate cel mai faimos, submarin sovietic! Cine nu a vazut “Vanatoare lui Octombrie Rosu”?! Ei bine acela este faimosul, cel mai mare sub construit vreodata, Akula, numit de vestici Typhoon.

48000 de tone in imersiune, 20 de rachete cu capete multiple R-39, cantarind fiecare cate 90 de tone!!! Construite in anii”80 pentru a completa flota de boomers sovietica, aceste adevarate crucisatoare grele, nu au avut o viata asa de buna. Extrem de scump de operat si tehnologic un cosmar de intretinut, Typhoon-urile au fost printre primele nave ale Flotei Sovietice cazute in lupta cu capitalismul timpuriu de dupa 1990.

Lipsiti de banii, rusii au inceput sa le retraga din functiune. Din totalul de sase astfel de nave, estimate la peste un miliarde de dolari bucata, astazi Russian Navy s-a hotarat sa readuca in stadiul operational doua bucati,  plus unul care esdte oprational deja, desi initial era vorba sa le taie pe toate. Noile, daca putem spune asa, Typhoon-uri vor fi modernizate si modificate pentru a putea folosi noile rachete SLBN Bulava.

Ele vor patrula, umar la umar, cu noile SSBN-uri Borei si ele purtatoare tot de Bulava, incepand cu acest an.

sursa: strategypage

2 răspunsuri »

  1. Hmm… ciudata treaba. Eu stiam ca , momentam rusii se bazeaza pe submarinele Delta IV, carte sunt baza submarinelor strategice ruse, si singurele :), poate il scot de la naftalina, il scutura si-l pun la vanzare. E depasit tehnologic, enorm de scump de intretinut. La fel au facut si cu Nerpa, l-au reparat, apoi vandut Indiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s