Suedia are in vedere un pachet financiar de 5 miliarde de dolari pentru upgrad-area flotei de Gripen si dezvoltarea variantei E/F

Standard

In primavara guvernul Majestatii Sale Suedeze va examina un plan, propus de Fortele Sale Aeriene,  privind alocarea unei sume de 5 miliarde de dolari pentru upgrad-are actualei flote de JAS 39 Gripen si , de asemenea, pentru sprijinirea dezvoltarii variantei Gripen E/F. Desi Saab a declarat ca inca nu a facut o propunere oficiala de pret, propunerea Fortelor Aeriene face parte dintr-o strategie mai ampla care vizeaza dezvoltarea acestora pana la orizontul anilor 2020 (unii gandesc pe zecii de ani inainte, ai nostri…).

Suedezii sustin ca acesta suma este necesara pentru a up-grad a aproximativ 100 de Gripen C/D, si de a cumpara avioane noi pentru a inlocui modele mai vechi, probabil varianta A/B, daca aceasta se mai afla in dotare.

Se mai are in vedere si demararea de noi proiecte/proiect nu mai tarziu de 2015. Aici s-ar putea sa fie vorba de intrarea in productia de seria a variantei JAS 39 Gripen E/F, ceea ce ar fi cu totul uimitor si asta datorita faptului ca inainte de castigarea contractului in Tara Cantoanelor, E/F era prefigurat undeva la orizontul aniilor 2017-2018!

Varianata E/F are deja un viitor asigurat, Fortele Aeriene Suedeze anuntand deja ca Gripen E/F va fi upgrad-at si mentinut operational pana spre 2040! Asadar aviz amatorilor! Suedezii garanteaza astazi un avion aproape nou( E/F-ul), pe care isi i-au angajamentul ca-l vor dezvolta si-l vor tine la zi cu toate noutatile inca 30 de ani de acum incolo!

In poll-position-ul upgrad-arilor se vor afla: avionica, pachetul de senzori, capacitatea de transport combustibil in rezervoarele interne si capacitatea de transport armament. Saab are in discutii peste 20 de configuratii posibile pentru noual E/F. Cate dintre ele vor fi standardizate si oferite clientilor, vom vedea.

Pentru varianta Gripen C/D se are in vedere o modernizare progresiva pe o perioada de zece ani, pe motiv de eficienta a costurilor, concomitent cu inlocuirea variantelor mai vechi de C/D.

Discutia si decizia se asteapta a fi luate in martie anul acesta si in functie de OK-ul dat de factorii politici, se va trece la implementarea palnului pentru dezvoltarea aviatie sudeze si a modelului Gripen E/F spre orizontul anilor 2020-2040!

 

Sursa: defensenews

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s