24 Ianuarie Unirea Principatelor…Primul Pas!

Standard

In 24 Ianuarie 1859 Sfatul Tarii Romanesti il alege Domn al Tarii pe Domnul Moldovei,  Alexandru Ioan Cuza. Astfel primul pas era facut. A fost la mijloc o mica smecherie, pentru ca Puterile Garante nu se gandeau la posibilitatea unirii celor doua tari. Acceptata cu greu si initial numai pe durata domniei lui Cuza, Romania Primordiala, germenele Daciei, se nascuse! Extrem de greu si cu multe, foarte multe greutati, dar esential era ca se nascuse.

Cu o vivacitate fantastica Primul Conducator al Noii Romanii a inceput crearea Statului National Roman, fondand in cativa anii: Armata Romana, Jandarmeria, invatamantul de stat gratuit, reforma agrara si impropietarirea taranilor clacasi, destramand relatiile feudale si servitutile intre tarani si boieri, a secularizat( confiscate) pamanturile bisericilor si manastirilor, in folosul Statului.

Romania in perioada 1859-1878

Tot in timpul domniei Sale au fost infiintate primele Universitati, cea de Iasi si apoi cea de la Bucuresti, s-a instituit obligativitatea invatamanutlui primar.

Practic Alexandru Ioan Cuza a creeat Romania din neant, prin forta si la limita, serpuind cu dificultate intre problemele din exterior si obtuzitatea clasei politice din interior. Ca un singur exemplu, imediat dupa abdicarea Sa fortata, Moldova a avut o tentativa de a rupe Unire cu Tara Romaneasca…

 

Nu stiu ce as mai putea scrie, dar va pot descrie ce simt prin cateva cantece extraordinare:

 

Filmulete despre …Tara Mea!

 

 

 

 

 

 

 

Maine este 24 Ianuarie, maine este de facto ziua in care aceasta Tara a inceput din nou sa se ridice! Este o zi cel putin la fel de importanta, daca nu cumva mai importanta, decat 1 Decembrie sau 9 Mai, pentru ca nici o alta zi nu ar fi devenit simbolica , daca pe 24 Ianuarie boierii munteni nu-L alegeau Domn al nostru pe Alexandru Ioan Cuza!

Totul s-a continuat apoi, insa inceputul, trunchiul pe care mai apoi au crescut Romania, forta Sa ca tara, Armata Romana, institutile Statului National, a rasarit pe 24 Ianuarie. Pentru ca fara 24 Ianuarie, 1 Decembrie pur si simplu nu ar fi avut de ce sa se intample, nu ar fi avut ce intregi…

 

LA MULTI ANI ROMANIA!

Si Dumnezeu sa-L binecuvanteze pe Maria Sa Alexandru Ioan Voda Cuza, primul domnitor si intregitor a toata Tara Moldovei si  a Tarii Romanesti!

10 răspunsuri »

  1. La Multi Ani Tara mea!

    24 ianuarie este adevarata zi de nastere a Romaniei! Ar trebui sa fie sarbatorita cu festivitati cel putin la nivelul celor de 1 Decembrie!

    Sa ne dea Dumnezeu forta sa ne ridicam cat mai curand la inaltimea faptelor mosilor nostri care au infaptuit aceasta UNIRE dar si pe cea de la 1918! Sa aducem la corpul Tarii ce ne-a fost luat dupa 1918!

    Iata cat de dificila a fost realizare visului de la 1918 in Basarabia:
    http://cersipamantromanesc.wordpress.com/2011/10/20/luptele-duse-de-armata-romana-pentru-unirea-din-1918-cu-basarabia/

  2. Astazi am putea spune ca este Ziua Romaniei Mici, iar pe 1 Decembrie, Ziua Romaniei Mari! La fel ca Sfanta Maria: Mare si Mica! Dumnezeu sa ne dea minte si pofta de munca, ca Tara vrednica ne-a dat! Cea mai vrednica din toata lumea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s