Carabina model 1944

Standard
Una din armele produse la Uzina Mecanica Cugir, necunoscuta in tara, dar apreciata de colectionarii din afara, este Carabina model 1944, calibru 7,62 mm, realizata dupa licenta unui membru al familiei Mosin – Nagant, si anume 7,62 Karabin obrazets 1944 g.Cee ce inseamna acelasi lucru in traducere. Alaturi de sora sa mai mare, Pusca model 1891/30, cal 7,62 mm  au fost primele modele de tehnica sovietica fabricate sub licenta in Romania, dupa trecerea tarii in blocul socialist.

Arma are o lungime de 1016 mm, cu lungimea tevii de 514 mm si o masa de 4,1 kg.

Utiliza munitia tip 7,62x54R. De notat ca armata romana avea in dotare arme din aceasta familie incepand cu primul razboi mondial. In anul 1986, in timpul stagiului militar, am vazut-o inca in dotarea unitatilor de constructii.

Un fapt mai putin cunoscut este ca arma  a fost modificata ( in numar foarte redus ), prin adaptarea unui amortizor de sunet si a lunetei utilizate normal pe PSL, LPS 4×6º Tip2, aflandu-se in dotarea USLA. O modificare pe plan local, ieftina si eficace. Nu este clar daca s-a fabricat in tara sau s-a importat cartusul tip P, subsonic, special dezvoltat in URSS pentru utilizarea  cu amortizor.

mod44ro

                                                      mod. 91-30 ro

 MN-Ro-am 

 37,62x54R 

tabel 7,62

O alta arma intrata recent in…uitare este pistolul automat Dracula 98 cal. 9 mm Parabellum, produs de Uzina Mecanica Sadu. Este un pistol care, spre deosebire de alte modele, are capacitatea de a executa si foc automat. Teava poate fi prevasuta cu un filet (in mod normal asigurat cu o un manson filetat ) pentru adaptarea unui amortizor de sunet, iar montarea unui dispozitiv laser de iluminare a tintei este facila. Masa armei fara incarcator este de 1,100 kg, a incarcatorului gol de 0,1kg iar incarcat cu 20 de cartuse este de 0,33 kg. Poate folosi si un incarcator de 30 de cartuse.  Lungimea este de 250 mm, inaltimea 150 mm, grosimea maxima de 30 mm. Cadenta teoretica de tragere in regim automat este de 600-700 lov/min. De remarcat ca acelasi producator a asimilat in fabricatie diferite tipuri de munitie cal.9 mm Parabellum, inclusiv subsonic (pentru arme cu amortizor de sunet ), frangibile( se sparg la lovirea tintei ) sau de siguranta (cu posibilitati reduse de ricosare sau penetrare, spre exemplu, a fuselajului unui avion in cazul anihilarii unei tentative de deturnare).

 Dracula98

Expomil

9mm Parabellum

EXPOMIL

Arma de asalt model ’96

Un alt produs al aceleiasi firme  este pistolul-mitraliera ASALT 96, cal. 9mm Parabellum.

Masa este de 3,600 kg fara incarcator, incarcatorul gol cantarind 0,210 kg iar incarcat cu 30 de cartuse 0,500 kg. Este produs cu 2 variante de teava, lunga sau scurta, si este poate fi dotat cu luneta, iluminator laser etc. La capatul tevii este dotat cu acelasi filet portejat de un manson filetat, pentru montarea unui amortizor de sunet, realizat si el de aceesi firma.

Bibliografie

-prospecte Romarm

– http://www.presamil.ro/OM/2004/30/p-15-2.jpg

– http://www.bumbesti-jiu.ro/umsadu/garda.htm

 Nicusor

10 răspunsuri »

 1. Foarte interesanta serie de articole, tine-o tot asa!
  Intr-una dintre poze parca apare si unul dintre prototipurile mai vechi ale armei de asalt 5.56mm la una din foarte rarele aparitii in public.

  Legat de arme romanesti rare, am inteles ca la Muzeul Militar ar exista si singurul prototip al carabinei Orita (derivata din mai cunoscutul pistol-mitraliera), ai cumva o poza?

  • Da , la MMN se pastreaza inca prototipul acestei arme , care dupa cum stiu eu , utiliza cartusul 9 mm Steyr – ( 9×23 mm). In perioada interbelica armata avea in dotare circa 16 000 de pistoale Steyr 1912 ( au intrat in dotare se pare circa 62 000 , dupa unele cifre , majoritatea fiind pierdute in primul razboi mondial ). Munitia s-a fabricat la Uzinele Copsa Mica -Cugir .

   • Aha, multumesc pentru confirmare, pana acum auzisem doar zvonuri.
    Stii cumva si daca mecanismul este acelasi de la pistolul-mitraliera, cu inchizator inertial, dar, poate, cu dimensiuni mai mari pentru a primi cartusul mai puternic sau pare un sistem diferit (atat cat se vede din poza)?

  • Intrebarea legata de Orita se referea nu la pistolul automat (PM) de 9x19mm care a fost produs in serie mare ci la un prototip de carabina care exista la Muzeul Militar.
   Stii cumva caracteristicile tehnice ale carabinei?

 2. Am facut armata la constructii si eram dotati cu carabina 1944 . O scula adevarata ! Trageam 5 din 5 la tinta piept si cel putin 3 din 5 la 400 m ! Foarte buna ! Mi-as dori una .

  • Carabina model 1944 produsa la Cugir in anii ´50 este o arma foarte apreciata de colectionarii americani :precizie, calitate si finisare superioara celor sovietice din razboi , pret redus, munitie ieftina . Multi au transformat-o in arma de vanatoare in munti , adaptandu-i o luneta , fiind usor de transportat si utilizat pe versantii abrupti , unde vaneaza vanatorii adevarati .Din ceea ce am vazut pe forumurile vanatorilor si colectionarilor , este de negasit in Romania .Se pare ca s-a exportat tot ce s-a putut .

  • Si da Silviu , ai dreptate : ultima data am vazut carabina in dotarea unei subunitati de constructii la poligonul Balta Verde – Craiova in vara lui 1986 .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s